Wil je uw Erectie een SNELLE Pro Boost geven?
KLIK HIER voor meer info

Is het normaal om een gebogen penis te hebben?

Penis met ziekte van PeyronieHet is volledig normaal om je ellebogen en knieën te buigen. Maar wanneer je penis een buiging vertoont, heb je mogelijk een medische aandoening. Het komt vrij vaak voor dat een penis in erectie op de een of andere manier enigszins kromt of buigt. Maar als de bocht extreem is, pijn veroorzaakt, of geslachtsgemeenschap onmogelijk maakt, dan wordt de aandoening de ziekte van Peyronie genoemd, naar François Gigot de la Peyronie, de Franse chirurg die de ziekte voor het eerst beschreef in 1743.

Wat is de ziekte van Peyronie?

Je vraagt je misschien af of je penis kan breken? Nou, je penis bevat geen botten (in tegenstelling tot sommige dieren, die wel botten in de penis hebben). Maar de buitenste laag van de penis, net onder de huid, bevat ligamentachtig weefsel dat je penis helpt een erectie te behouden. Als je een penis in erectie hard genoeg buigt, kun je een krakend of ploffend geluid horen, meestal gepaard gaande met pijn in de schacht. Later kan de penis, zelfs als deze niet rechtop staat, opzwellen en er gekneusd uitzien. De pijn en zwelling verdwijnen binnen een paar dagen, maar je kunt wel last krijgen van enkele problemen. Het littekenweefsel dat zich na een penisbreuk kan vormen, kan de ziekte van Peyronie veroorzaken. Milde gevallen veroorzaken meestal geen problemen, maar in ernstige gevallen kan de buiging in je penis een normale geslachtsgemeenschap hinderen of onmogelijk maken.

Kenmerken van de aandoening

Bij de ziekte van Peyronie buigt de penis meestal scherp omhoog wanneer hij rechtop staat, waardoor hij een haakachtig uiterlijk heeft (hoewel ook buigingen in andere richtingen mogelijk zijn). De directe oorzaak van de curvatuur (kromming) is de ontwikkeling van verhardingen op de penis die plaques worden genoemd. Deze plaques ontstaan nadat zwellichaampjes zijn gescheurd. Als de penis slap is, merk je het niet. Maar wanneer de penis in erectie komt, dwingen de plaques de penis om te buigen. De verhardingen zelf zijn niet schadelijk. Maar het ontstaan van de buiging in de penis, kan geslachtsgemeenschap onmogelijk maken. Hoe sneller je met de ziekte van Peyronie een arts ziet, hoe groter de kans op goede resultaten. Hier zijn zes mogelijke symptomen:

  • Je penis buigt naar boven
  • Je penis is korter
  • Versmalling van de schacht van de penis
  • Knobbels in de penis
  • Pijn tijdens erectie of het hebben van seks
  • Onvoldoende harde erecties

Behandeling van de ziekte van Peyronie

Sommige studies tonen aan dat meer dan de helft van de mannen met de diagnose lijdt aan een depressie. Als de ziekte niet in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd, kan de ziekte problemen met erecties veroorzaken en tot minder bevredigende seksuele relaties leiden. Dit kan problemen veroorzaken met intieme relaties en de gemoedstoestand of mogelijk leiden tot een chirurgische ingreep. Er is nog weinig bekend over de oorzaak van de ziekte van Peyronie (dat vermoedelijk veroorzaakt wordt door miniscule verwondingen), maar er zijn wel verschillende manieren om de ziekte te behandelen zonder de risico's van een operatie.

Intralesionale therapie

Deze techniek omvat het rechtstreeks injecteren van medicatie in de plaques om het littekenweefsel te verzachten. Verapamil en interferon zijn twee van dergelijke stoffen, waarvan wordt verondersteld dat ze de ontwikkeling van collageen, het eiwit waarvan de plaques zijn gemaakt, stoppen. Ze worden ook voorgesteld om het littekenweefsel te verzachten, waardoor de plaques kleiner worden naarmate het gebied geneest. Er zijn echter tegenstrijdige meldingen over de effectiviteit van deze therapie bij de behandeling van de ziekte van Peyronie.

Door middel van tractie

Deze techniek omvat het dragen van een speciaal apparaat dat is ontworpen om de penis recht te trekken. Het dragen van het apparaat gedurende zes tot negen uur per dag (met elke dertig minuten een pauze van dertig minuten) lijkt volgens recent onderzoek de beste resultaten te hebben. Deze therapie kan ook helpen om verloren penislengte te herstellen.

Vacuüm erectie apparaten (VED's)

Deze apparaten worden soms gebruikt door mannen met erectiestoornissen (ED). Maar er zijn enkele studies die aantonen dat de apparaten ook mannen met de ziekte van Peyronie zou kunnen helpen. Vanwege de gevoelige aard van deze ziekte praten veel mannen niet met hun vrienden, familie of arts over de ziekte van Peyronie. Als je denkt de ziekte van Peyronie te hebben, is het in je eigen belang om zo snel mogelijk een uroloog te raadplegen voor een formele evaluatie en om te zien welke behandeling het beste voor je zou kunnen werken.

Bron: Urology Health Organisation: https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/peyronies-disease - Gezondheidsnet: https://www.gezondheidsnet.nl/erectieproblemen/de-ziekte-van-peyronie-een-kromme-penis - Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Peyronie