Zal ik een diepere stem hebben als ik meer testosteron heb?

Heel wat mannen dromen van de Barry White-factor: een diepe stem, zoals het gerommel van de donder tijdens een zwoele nacht in juli. Vrouwen zijn er dol op; mannen proberen het te imiteren, of als dat niet lukt, zetten ze de muziek aan en dimmen ze de lichten om de juiste sfeer te creëren.

Het waren niet alleen de teksten die Barry White zijn bijnaam, de Sultan of Smooth Soul, opleverden. Hij had talent. Hij had ritme. Hij had dikkere stembanden.

Extra testosteron voor een diepere stem

Testosterontherapie die wordt gegeven aan transgenders, heeft een direct effect op de stembanden. Het maakt de stembanden dikker. Dikkere stembanden produceren op hun beurt een diepere of lagere toonhoogte. Na drie tot vier maanden hebben transgenders een onomkeerbare diepe stem.

Hoewel testosteron voor de meeste transgenders een vrij sterk effect kan hebben, zijn er mensen voor wie het slechts een mild effect heeft. Het komt zelden voor dat testosteron geen effect heeft, maar het kan vaak minder effect hebben dan waar iemand op zou hopen.

Er zijn ook chirurgische en medische manieren om de stem te verzwaren - maar pas op voor degenen die stempillen aanbieden (zoals degene die Donald Duck heeft gekocht) - ze zijn nogal overgetypeerde commerciële speculatie in seksuele aantrekkingskracht - vaak gebaseerd op dubieuze argumenten. Is je stem vrouwelijker, dan kun je de toon van je stem verlagen door je stem te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je stembanden kunnen ontspannen (en trillen op een lagere toonhoogte). Ook via de ademhaling kun je je stem blijvend verlagen. Voor vragen hieromtrent kun je terecht bij een logopedist.

Testosterontherapie bij mannen

Natuurlijk is een lagere toon bij mannen slechts één aspect van de stem en communicatie. Er zijn ook verschillende andere aspecten, zoals intonatie en kracht. Bepaalde mannen kunnen soms baat hebben bij het raadplegen van een specialist om die aspecten verder te ontwikkelen. Bovendien zal testosteron iemands stem niet per se luider maken en daarom kan professionele begeleiding nuttig zijn om een ​​diepere stem te produceren.

In de eerste plaats zal testosteron bij transgenders de toonhoogte veranderen of verlagen, maar het hoeft niet per se een persoon 100% blij te maken met zijn stem. Omgekeerd zullen er echter sommige transgenders zijn die testosteron gebruiken, overweldigd worden door wat er met hun stem gebeurt en nooit een logopedist hoeven te bezoeken. De uitkomsten moeten van geval tot geval worden behandeld.

Testosterontherapie bij mannen is goed om zowel je fysiek, seksueel en mentaal welzijn te verhogen, maar zal minder baat hebben om een diepere stem te krijgen.

Hoe ontstaat de diepe stem van mannen?

De fysieke verschillen tussen de stembanden van mannen en vrouwen zijn als die tussen een cello en viool. In vergelijking met een viool trillen de veel langere, dikkere snaren van de cello langzamer om een ​​lage frequentie te produceren, en de grotere binnenruimte van het instrument produceert een krachtiger geluid, dat we als 'diep' ervaren. Bij mensen treden deze fysieke verschillen pas op in de puberteit, wanneer een stijging van het testosteron ervoor zorgt dat de stembanden van een jongen langer en dikker worden. De stem kan wel een octaaf dalen.

Welke mannen hebben een diepere stem?

Stemmen met een dieper bereik dan gemiddeld komen van mensen (vaak grotere) met langere, dikkere stembanden - hoogstwaarschijnlijk vergezeld van een langere of bredere keel. Soms hebben kleinere mannen echter indrukwekkende lage tonen, maar meestal zijn het de genen die de fysieke grootte bepalen - weerspiegeld in een diep geluid. Het hoeft niet altijd in verband te worden gebracht met de aanwezigheid van testosteron maar het kan er wel mee te maken hebben.

Hoe kan je uw stem veranderen?

Bronnen: Wikipedia, NLP en Leids Universitair Medisch Centrum