Kan het gebruik van wiet je erectie beïnvloeden?

Cannabis is wereldwijd de meest gebruikte illegale drug. Kan het gebruik ervan je seksuele prestaties beïnvloeden? Wij vonden het antwoord!

Wat is marihuana?

De invloed van wiet op een erectieMarihuana, ook wel pot, cannabis of wiet genoemd, bestaat uit een mengsel van gedroogde bladeren, bloemen en/ of stengels van de Cannabis Sativa-plant. Daarnaast is er een op hars gebaseerde versie van marihuana die hasj wordt genoemd. De meeste mensen roken marihuana of verdampen het, maar het kan ook in olievorm worden ingenomen. De meest gebruikelijke manier om marihuana in te nemen, is door het op te rollen en te roken zoals je zou doen met een sigaret of sigaar. Sommige gebruikers consumeren echter wiet door voedsel of thee toe te voegen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je wiet gebruikt?

THC (tetrahydrocannabinol) is het meest actieve ingrediënt in marihuana. Wanneer je dit kruid rookt, reist het naar je longen voordat het in je bloedbaan komt. Eenmaal in je bloed reist het naar je hersenen en andere organen. Ter info: het drinken of eten van marihuana kan de effecten van THC vertragen. Maar zodra het zich bindt aan de neurale receptoren van je hersenen, word je 'high'.

THC kan ook de delen van je hersenen beïnvloeden die je geheugen, denken, concentratie en coördinatie regelen. Wanneer dit gebeurt, kan dit onaangename bijwerkingen veroorzaken, zoals vervormd denken, vertraagd leren, lethargie, verhoogde eetlust, lage remmingen, hallucinaties, een vervormde perceptie, onhandigheid en geheugenverlies. Deze bijwerkingen zijn normaal gesproken tijdelijk; ze kunnen echter nog steeds tot gevaarlijke gevolgen leiden, vooral als je onder invloed met de auto rijdt.

Moet ik marihuana gebruiken voor mijn erectieprobleem?

Wat wiet en erectieproblemen betreft, kan THC je penisfunctie negatief beïnvloeden, wat mogelijk kan leiden tot voortijdige ejaculatie. Er zijn receptoren in het weefsel van je penis die, wanneer ze worden geconfronteerd met THC, het risico op erectie- en orgasmeproblemen vergroten. Dit gebeurt omdat marihuana het dopaminegehalte in het lichaam verhoogt. Dopamine reguleert stemmingen en emoties. Als je gewend raakt aan hoge niveaus van dopamine, zul je na veloop van tijd merken dat het natuurlijke niveau van dit hormoon mogelijk niet hoog genoeg is om je seksueel te stimuleren, waardoor je het moeilijk krijgt om een ​​erectie te behouden.

Is het veilig om pot te gebruiken voor mijn erectiestoornis?

Helaas is het antwoord niet echt sluitend. De studieresultaten waren zowel ontoereikend als variabel. Een recent onderzoek van de universiteit La Trobe interviewde meer dan 8000 mannen en vrouwen, tussen 16 en 64 jaar oud, om te bepalen hoe marihuanagebruik het seksueel functioneren zou kunnen beïnvloeden.

De resultaten gaven aan dat mannen, die dagelijks wiet gebruiken, vier keer meer kans hebben op orgasmeproblemen en drie keer meer kans op voortijdige ejaculatie, dan mannen die het niet of slechtsaf en toe gebruiken. Bovendien ontdekten onderzoekers ook dat dagelijkse marihuanagebruikers het risico lopen op vertraagde orgasmes.

Evenzo bleek uit een ander onderzoek naar erectieproblemen en wiet dat marihuanagebruik verband houdt met lagere testosteronniveaus, wat bijdraagt ​​aan erectiestoornissen.

Waarom gebruiken mannen het als het ernstige bijwerkingen heeft?

De onderzoekers zijn van mening dat sommige mannen met erectiestoornissen marihuana gebruiken omdat ze geloven dat het kruid hen zal helpen om langer een sexuele prestatie te kunnen leveren. De realiteit is echter dat het voor veel mannen hun toestand zelfs verslechtert, waardoor ze nog sneller ejaculeren of helemaal geen orgasme krijgen.

Samengevat

Het gebruik van wiet is in heel wat landen aan het versoepelen. Ook de wettelijke beperkingen en de perceptie van mensen over het gebruik van marihuana zijn de afgelopen tien jaar versoepeld. Omdat het gebruik ervan om verschillende redenen meer en meer wordt geaccepteerd, is het belangrijk om de mogelijke gevolgen ervan te kennen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen marihuana en erectiestoornissen. En hoewel het roken, eten of zelfs drinken van wiet bepaalde symptomen voor sommige mannen kan verlichten, kan het voor anderen een ramp worden in de slaapkamer.

Video: 7dingen die je moet weten over cannabis

Bron: Marihuana en erectiestoornissen: wat is het verband? Medical news today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/317104 - Cannabisgebruik en seksuele gezondheid, The Journal of Sexual Medicine, https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)32873-3/fulltext