Alles wat je wil weten over de ochtenderectie

Vrijwel elke man is er bekend mee: de ochtenderectie. Maar hoe komt het dat mannen regelmatig wakker worden met een stijve penis? En heeft deze erectie altijd met zin in seks te maken? Om maar meteen die laatste vraag te beantwoorden: nee, een ochtenderectie heeft niet altijd iets met seksuele lustgevoelens te maken. Het is dus ook niet zo dat er een orgasme op moet volgen. Al kan dat natuurlijk wel fijn zijn!

Oorzaken

Er is veel onderzoek gedaan naar de stijve penis in de ochtend en wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit hoe het nou zit. Wat zij wel hebben ontdekt, is dat mannen niet alleen in de ochtend, maar ook gedurende de slaap regelmatig een erectie krijgen.

Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste worden tijdens een bepaalde fase van de slaap, de zogenaamde REM-slaap (rapid eye movement) delen van het brein uitgeschakeld waardoor een stijve penis ontstaat. De man denkt op dat moment namelijk letterlijk met zijn 'mannelijkheid' en minder met zijn hersenen.

Daarnaast heeft het te maken met het hormoon testosteron. Dit neemt naar mate de leeftijd stijgt af. Daarom hebben oudere mannen minder vaak een ochtenderectie dan jongeren.

De stijfheid houdt meestal een paar minuten aan, maar dit verschilt ook per persoon. Net zoals de frequentie. Sommige mannen worden elke ochtend wakker met een rechtopstaande vriend, terwijl anderen het eens per week ervaren. Gemiddeld krijgen mannen zo'n tien tot twintig erecties per dag. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat dit ook in de slaap en in de vroege ochtend het geval is.

Functie

Volgens andere onderzoeken zou een ochtenderectie zelfs een hele handige functie hebben. Omdat je met een stijve penis niet kunt plassen, voorkomt een erectie in de vroege morgen dat je urine verliest. Handig toch? Bovendien is het ook nog eens hartstikke goed voor je bloedsomloop. Twee vliegen in één klap dus!

Erectiestoornis

Heb je regelmatig een ochtenderectie? Dan is de kans zeer klein dat je een fysieke erectiestoornis hebt. Het is namelijk het bewijs dat je lichaam wel in staat is om een erectie te krijgen. Natuurlijk kunnen er ook talloze andere oorzaken zijn van erectieproblemen. Zo kan het zeker een psychische oorzaak hebben.

Al met al is het heel normaal om 's morgens wakker te worden met een stijve penis. Het heeft zelfs een aantal handige functies!