Wat doet testosteron?
Testosteron speelt een grotere rol in de gezondheid van mannen dan velen van ons denken. Maar waarschijnlijk niet zoals je had verwacht.
Testosteron is niet alleen het hormoon dat de geslachtsdrift en erecties van een man regeert. Het heeft veel belangrijke rollen in het lichaam, met name het stimuleren van spiergezondheid, botgezondheid, botsterkte, metabolisme en glucosehantering.
In feite is testosteron een zeer breed werkend hormoon. Het is dus verkeerd om alleen maar te denken aan testosteron zijnde aan de relatie tot zijn seksuele rollen. Mannen hebben het hun hele leven nodig.
Wat is testosteron en wat doet het?
Testosteron is een geslachtshormoon dat een belangrijke rol speelt in het lichaam. Bij mannen wordt gedacht dat het de geslachtsdrift, botmassa, vetverdeling, spiermassa en kracht, en de productie van rode bloedcellen en sperma reguleert. Een kleine hoeveelheid circulerend testosteron wordt omgezet in oestradiol, een vorm van oestrogeen. Naarmate mannen ouder worden, maken ze vaak minder testosteron aan, en dus ook minder estradiol. Veranderingen die vaak worden toegeschreven aan een tekort aan testosteron, kunnen dus geheel of gedeeltelijk het gevolg zijn van de daarmee gepaard gaande afname van estradiol.
Testosteron en ouder worden
Het is dus waar dat mannen hun hele leven testosteron nodig hebben. Maar dalen de niveaus niet onvermijdelijk naarmate mannen ouder worden, en kan het testosterongehalte niet ook te hoog worden? Ja, dat klopt!
Laag testosteron
Naarmate mannen ouder worden, daalt het testosterongehalte op natuurlijke wijze in hun bloed. Er wordt echter verondersteld dat deze daling van testosteron tot verschillende dingen leidt, zoals erectiestoornissen, bloedarmoede en botbreuken.
Lijden aan lagere testosteronniveaus naarmate je ouder wordt, is niet onvermijdelijk. Maar het kan gepaard gaan met een ongezonde levensstijl, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht - wat dus mogelijk de oorzaak kan zijn van een nog lager testosterongehalte.
Hoog testosteron
Mannen met een hoog testosteron kunnen verschillende verontrustende symptomen en mogelijke gevolgen voor de gezondheid ervaren. Een hoog testosteron kan leiden tot agressiever en prikkelbaarder gedrag, meer acne en een vette huid, nog erger slaapapneu en een toename van de spiermassa. Als er te veel testosteron door je systeem pompt, heb je mogelijk een lager aantal goede zaadcellen (vanwege een verminderde productie van zaadcellen) en gekrompen testikels.
Een testosterongehalte dat te hoog is, kan het gevolg zijn van testiculaire of bijniertumoren. Zelfs als deze tumoren goedaardig zijn, kunnen ze nog steeds het testosterongehalte verhogen tot ongezonde niveaus, net zoals het gebruik en misbruik van steroïden.
Wat als je een hoog testosteronniveau niet laat behandelen?
Het zal het slecht cholesterolgehalte dat je al hebt ook verhogen, wat kan leiden tot hartgezondheidsproblemen - mogelijk resulterend in een hartaanval, hart- en vaatziekte, bloedstolsels of beroerte. Het risico op slaapapneu en onvruchtbaarheid wordt ook verhoogd als je hoge testosteronniveaus hebt.
Vanwege de ernst van deze problemen is het essentieel dat mannen met een hoog testosteron worden getest en zich bewust zijn van hun mogelijke risico's.
Samengevat
Omdat hoge en lage testosteronniveaus beide verstorend zijn voor je gezondheid, is het van cruciaal belang dat je mannelijke geslachtshormonen binnen een gezond bereik vallen. Maar hoe kun je je testosteron controleren om te zien of je een tekort of een teveel hebt? Je kunt je testosterongehalte snel en eenvoudig zelf testen met een testosteron test kit, en eventuele ongezonde niveaus bespreken met je arts. Maar wie absolute zekerheid wil, kan beter een afspraak maken bij zijn arts om een test te laten afnemen.
Bronnen: Hormoonfactor, Men's Health en Wikipedia