Waarom heb ik een laag testosteron?

Mannen en vrouwen produceren allebei testosteron, hoewel mannen veel meer testosteron produceren dan vrouwen. Testosteronniveaus kunnen sterk variëren, afhankelijk van iemand zijn geslacht, leeftijd en gezondheid. Denk je een laag testosterongehalte te hebben? Lees hier over de mogelijke oorzaken, symptomen en behandeling.

Wat is testosteron?

Testosteron is het belangrijkste geslachtshormoon dat door mannen wordt aangemaakt. Het hormoon is belangrijk bij de ontwikkeling van de testikels en penis tijdens de puberteit, en produceert ook kenmerken van het mannelijke lichaam, zoals gezichts- en lichaamshaar.

Bij mannen voert testosteron belangrijke lichaamsfuncties uit, waaronder het reguleren van de zin in seks en het helpen van de teelballen om sperma te maken. Bij vrouwen wordt testosteron voornamelijk omgezet in een vorm van oestrogeen.

Wat veroorzaakt een laag testosterongehalte?

Lage testosteronniveaus kunnen worden veroorzaakt door:

 • Medische problemen zoals ernstige leverziekte
 • Schade aan de testikels of de hypofyse
 • Zwaarlijvigheid
 • Genetische aandoeningen, zoals het Klinefelter-syndroom
 • Chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes
 • Het verouderingsproces - oudere mannen kunnen een laag testosteronniveau hebben

De Andropauze (mannelijke menopauze)

De andropauze is een aandoening die gepaard gaat met een afname van de testosteronniveaus.

De term 'mannelijke menopauze' wordt vaak gebruikt om de symptomen van laag testosteron te beschrijven die bij mannen worden gezien naarmate ze ouder worden, maar deze term is misleidend. Het suggereert dat de symptomen het gevolg zijn van een plotselinge afname van testosteron (zoals optreedt tijdens de menopauze bij vrouwen).

Het testosterongehalte daalt echter geleidelijk naarmate mannen ouder worden. Dit gebeurt met een constant tempo van minder dan 2% per jaar vanaf de leeftijd van 30 tot 40 jaar.

Bij mannen met langdurige medische aandoeningen of met overgewicht kan het testosteronniveau sterker dalen.

Als je een probleem ervaart, kun je met je arts overleggen of het simpelweg is omdat je ouder wordt of dat er een andere oorzaak is.

Wat zijn de symptomen van een laag testosteronniveau?

Mannen met laag testosteronniveau kunnen:

 • Een verminderd libido hebben
 • Problemen hebben om erecties te krijgen en te houden
 • Onvruchtbaar zijn
 • Veranderingen in het slaappatronen ervaren en slecht slapen
 • Fysieke veranderingen ondervinden, zoals: verhoogd lichaamsvet, verminderde spiermassa en kracht, verminderde botdichtheid, gezwollen of gevoelige borsten, opvliegers en zweten, verlies van lichaamshaar en lagere energieniveaus hebben
 • Emotionele veranderingen ondervinden, zoals: verminderde motivatie of zelfvertrouwen,stemmingswisselingen, depressie, moeite hebben met concentreren of dingen onthouden
 • Kinderen met een laag testosterongehalte kunnen een kleine penis en/of testikels hebben. Ze ervaren mogelijk een late puberteit, een slechte groei, en ze kunnen moeite hebben met het breken van de stem

Hoe wordt een laag testosteronniveau behandeld?

De behandeling kan gaan van testosterontherapie met injecties tot het gebruik van gels, lotions, crèmes, pleisters of tabletten. Het is echter onduidelijk of testosterontherapie enig voordeel heeft voor oudere mannen die verder gezond zijn, en testosterontherapie kan in sommige situaties zelfs schadelijk zijn! De risico's van testosterontherapie zijn onder meer:

 • Acne of andere huidreacties
 • Gewichtstoename
 • Groei van de prostaat (niet-kwaadaardig) en groei van bestaande prostaatkanker

Diabetes of andere ziekten onder controle krijgen en afvallen kan ook je testosterongehalte ten goede komen.

Wat is een normaal testosteronniveau?

Mannen produceren veel meer testosteron dan vrouwen. Het niveau aan testosteron is meestal het hoogst tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Vanaf 30-jarige leeftijd neemt het niveau bij de meeste mannen geleidelijk af.

Hoe wordt het testosterongehalte getest?

De enige manier om te controleren op een laag testosteronniveau is door twee bloedtesten te laten doen. De testosteronspiegel varieert in de loop van de dag, dus als je een laag niveau hebt bij één bloedtest, moet je dit ter sprake brengen bij je arts voordat je besluit welke volgende stappen je moet nemen.

Video: Dokter Ivan Wolffers over het belang van testosteron

Bron: St Antonius ziekenhuis en Andros (mannenkliniek)