Wat is de invloed van een vernauwde voorhuid op de erectie?

Voorhuid van de penisDe helft van alle mannen tussen 40 en 70 jaar zal op een zeker moment een erectiestoornis ervaren. Ook al is het een veelvoorkomend probleem, het blijft een van de onderwerpen die de meeste mannen als ongemakkelijk ervaren om over te praten, vaak zelfs met inbegrip van hun arts. Fimosis, een aandoening waarbij de voorhuid te strak is om over het hoofd van de eikel te schuiven, maakt deel uit van deze moeilijk bespreekbare onderwerpen. In dit artikel bespreken we wat het is, hoe het ontstaat en hoe je je kunt laten behandelen.

Normale anatomie en functie van de voorhuid

Bij de geboorte is de normale voorhuid bevestigd aan de eikel en heeft het een nauwe opening aan het distale uiteinde van de penis. Bij de meeste pasgeboren jongens kan de voorhuid niet worden teruggeschoven. De flexibiliteit van de voorhuid neemt pas toe met de leeftijd. Een niet-terugschuifbare voorhuid kan echter gezien worden als een normale variant en behoeft geen interventie. De normale voorhuid is ook anders dan bij echte fimosis. Onthoud wel dat de voorhuid van een niet-besneden penis nooit met geweld mag worden ingetrokken om het segma te verwijderen.

Erectiestoornissen als gevolg van een vernauwde voorhuid

Fimosis is de aandoening waarbij de voorhuid (dat wil zeggen het intrekbare deel van de huid dat de eikel bedekt) te smal of gesloten is, waardoor er slechts een kleine doorgang overblijft voor de urine. Als gevolg hiervan kan de voorhuid niet naar achteren worden teruggetrokken om de eikel volledig bloot te leggen wanneer de penis zowel ontspannen als rechtop staat. Normaal gesproken is de voorhuid elastisch voor het gemakkelijk bewegen en terugtrekken tijdens de volledige erectie. Fimosis is aangeboren of wordt verworven op latere leeftijd.

Parafimosis

Parafimosis, ook wel Spaanse kraag genoemd, is een ernstige aandoening en wordt veroorzaakt door langdurige intrekking van de voorhuid over de eikel van de penis of door de aanwezigheid van fimosis. In het laatste geval kan de voorhuid met geweld achter de eikel worden teruggetrokken, maar vanwege de nauwe opening kan deze niet naar zijn oorspronkelijke positie worden gebracht. De smalle opening creëert een strakke ring rond de penis die de normale bloedcirculatie remt. Als dit gedurende een langere periode zo blijft, kan dit ischemie en necrose van de regio veroorzaken. Als je denkt de aandoening fimosis of parafimosis te hebben, laat je dan zo snel mogelijk en zonder uitstel behandelen door een uroloog.

Aandoeningen veroorzaakt door fimosis

  • Ontstekingen van de eikel en de voorhuid
  • Pijn en ongemak tijdens geslachtsgemeenschap
  • Pijnlijke erectie, die kan leiden tot erectiestoornissen
  • Volledige obstructie van de eikel, wat kan resulteren in het onvermogen om te urineren
  • Voortijdige ejaculatie, want de regio wordt zeer gevoelig
  • Paraphimosis
  • Peniskanker (zeldzaam), die zich ontwikkeld op de lange termijn wanneer fimosis vele jaren onbehandeld is gebleven

Hoe wordt fimosis behandeld?

Om opnieuw te genieten van geslachtsgemeenschap en tijdens het masturberen, moet je fimosis uiteraard laten behandelen. De behandeling kan zowel conservatief als chirurgisch zijn.

Conservatieve behandeling

Wanneer fimosis zich in een vroeg stadium bevindt en het gevolg is van een dermatologische aandoening of een ontsteking van de regio, kan je arts aanbevelen enkele effectieve zalven te gebruiken. Wanneer de voorhuid echter zijn elasticiteit en veerkracht heeft verloren en littekens heeft opgelopen, heeft farmacotherapie geen zin en wordt een chirurgische behandeling aanbevolen.

Chirurgische behandeling

Besnijdenis is de chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd bij de meerderheid van de patiënten met fimosis. Hierbij wordt de voorhuid die over de eikel valt verwijderd. De operatie gebeurt meestal onder lokale verdoving en de patiënt wordt dezelfde dag nog uit het ziekenhuis ontslagen. Complicaties zijn zeer zeldzaam. Er zijn enkele variaties op de techniek, die vooral te maken hebben met de hoeveelheid huid die moet worden verwijderd. Je arts zal samen met jou de meest geschikte techniek bespreken.

Video: Dokter Ghysel van het Urologisch Centrum Noord in Brugge (België) doet een besnijdenis

Bron: https://nl.medipedia.be/erectiele-disfunctie/testimonial_fimosis-erectie -  https://www.besnijdenisinfo.nl/besnijdenis/phimosis-operatie