SpermaMensen hebben seks voor plezier, voortplanting of beide. Conceptie vindt plaats wanneer een eicel en zaadcel met succes elkaar ontmoeten door geslachtsgemeenschap of invitro. Maar laten we eens kijken naar wat sperma eigenlijk is? Hoe ziet het eruit, hoe smaakt het en nog zoveel meer.

Wat is sperma?

In tegenstelling tot de eicel behoren spermacellen tot de kleinste cellen in het mannelijk lichaam. Spermacellen worden zorgvuldig en onophoudelijk geproduceerd met de bedoeling een eicel te bevruchten. Een mannelijke zaadcel ziet eruit als een kikkervisje en bestaat uit een kop, nek, middenstuk en staart. Het is 40 tot 250 micrometer lang, wat dus superklein is.

De kwaliteit van sperma

Het aantal zaadcellen in een enkele zaadlozing varieert van 40 miljoen tot 500 miljoen. Voor elke eicel na ovulatie worden ongeveer 1 miljard spermacellen geproduceerd. De meeste zaadcellen die worden geëjaculeerd zijn echter dood of niet in staat tot bevruchting. Maar toch is een enkele goede zwemmer voldoende om een eicel te bevruchten.

Hoe ziet het ejaculaat van een man eruit?

Sperma is de vloeistof die uit het uiteinde van de penis van een man komt als hij een orgasme heeft en ejaculeert. Het is meestal wit, maar kan ook iets grijs of geel zijn. Als er bloed in het sperma zit, kan het roze of roodachtig lijken. Het merendeel van deze vloeistof bestaat uit water en secreties van andere geslachtsorganen (de prostaat, zaadblaasjes en bulbo-urethrale klieren).

Kan ik het ejaculaat van een man doorslikken?

Of het wel of niet goed is om een ejaculaat door te slikken, hangt ervan af of je de aparte smaak wel of niet aantrekkelijk vindt. Het inslikken van sperma is voor sommigen een erotische activiteit, anderen vinden het maar niks en zelfs afschuwelijk. Het doorslikken is een persoonlijke voorkeur die uiteraard moet worden gerespecteerd. Net zoals bij het vrouwelijke ejaculaat, is er niets verkeerds aan het doorslikken van het ejaculaat van mannen. Je kunt ook niet zwanger geraken van de zaadcellen, of je de vloeistof nu doorslikt of niet. Dit komt omdat de mond niet verbonden is met de vrouwelijke voortplantingsorganen. Maar onbeschermde orale seks (al dan niet doorslikken) kan beide partners in gevaar brengen voor een aantal geslachtsziekten, waaronder gonnoroea, hepatitis B, herpes en humaan papilloma-virus (HPV). Dit laatste virus is de oorzaak van baarmoederhalskanker. Je kunt dus beter een condoom gebruiken voor veilige orale seks.

Biedt het inslikken van sperma gezondheidsvoordelen?

Er zijn veel mythes die suggereren dat het inslikken van zaadcellen enkele gezondheidsvoordelen heeft. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze legendes ondersteunt. Sommige beweren dat het ejaculaat een effectief tandenbleekmiddel is (waarschijnlijk als gevolg van het feit dat spermatozoa relatief veel zink bevat), een goede bron van eiwitten is of een gezond voedingssupplement. De vloeistof maakt geen tanden witter en tenzij het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, is het onwaarschijnlijk dat het inslikken van spermacellen enig effect zal hebben op je voeding.

Hoe smaakt sperma?

Sperma bestaat uit een paar verschillende componenten. Ongeveer 80 procent van het sperma bestaat uit water en secreties van andere geslachtsorganen. Een spermacel bevat ook aminozuren, eiwitten, suikers zoals fructose en glucose, mineralen zoals zink en calcium, vitamine C en enkele andere voedingsstoffen. De zaadcellen zelf vormen minder dan één procent van het sperma. De smaak van het ejaculaat kan sterk variëren. De alkalische kwaliteit van het sperma kan het een bittere smaak geven. Het bevat suikers zoals fructose, dus het kan ook soms een zoete smaak hebben. Een hoog suikergehalte komt ook veel voor bij een ejaculaat dat geproduceerd wordt door mannen met diabetes. Op basis van anekdotisch bewijs en persoonlijke voorkeur kan de smaak van het ejaculaat het best omschreven worden als aangenaam, smakeloos en walgelijk. Het mannelijk lichaam kan een ejaculaat produceren met een unieke smaak dat kan veranderen afhankelijk van de keuze van hydratatie en voeding van de man.

De levensduur van sperma

Op een droog oppervlak, zoals kleding of beddengoed, zijn de zaadcellen dood tegen de tijd dat het sperma is opgedroogd. In water, zoals een warm bad of een bubbelbad, zullen ze waarschijnlijk langer leven omdat ze gedijen op warme, natte plaatsen. Maar de kans dat zaadcellen in een bak met water hun weg vinden naar het lichaam van een vrouw en ervoor zorgt dat ze zwanger raakt, is extreem laag. Wanneer zaadcellen zich in het lichaam van een vrouw bevinden, kunnen ze maximaal 5 dagen overleven. Als je een paar dagen voordat je partner ovuleert seks hebt zonder bescherming, is de kans dus groot dat ze zwanger wordt.

Video: Elien Geboers, seksperte Flair, bizarre feiten over sperma

Bron: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Sperma - Mens en gezondheid: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/seksualiteit/11129-wat-is-sperma-en-waar-bestaat-het-uit.html