Slaapseks: seksverslaving of slaapstoornis?

Wat is slaapseks?

SlaapseksOngetwijfeld heb je al gehoord van de slaapstoornissen slaapwandelen, het praten in de slaap en zelfs rijden met de auto terwijl iemand slaapt. Misschien heb je er zelfs een of meerdere ervaren? Een slaapstoornis waar je vermoedelijk nog niet van gehoord hebt, is slaapseks of sekssomnia. Sekssomnia kan omschreven worden als een parasomnia en is dus geen seksverslaving. Een parasomnia is het gevolg van een epifyse in de hersenen tijdens de REM-slaap, waardoor je abnormaal gedrag gaat vertonen in jouw slaap.

Symptomen van slaapseks

Seksomnia is niet te vergelijken met het hebben van seksdromen. Tieners en volwassenen zijn regelmatig bezig met seks, maar deze gedachten en ervaringen verschillen van slaapseks omdat ze in wakkere toestand plaatsvinden. Mensen met sekssomnia houden zich tijdens hun slaap seksueel bezig, vaak met andere mensen en zijn zich er ook totaal niet bewust van. Het opmerken van deze stoornis is vaak niet eenvoudig, omdat dat de persoon met deze aandoening vaak niet beseft dat hij het heeft. Daarom spelen partners, ouders, huisgenoten of vrienden een belangrijke rol. Zij kunnen als eerste het ongewone gedrag opmerken. Veel voorkomend abnormaal gedrag voor mensen met seksomnia omvat:

  • Strelen of het voorspel op gang brengen met een bedpartner
  • Tijdens de slaap met het bekken stoten
  • Het imiteren van seksuele omgang
  • Masturberen
  • Het hebben van geslachtsgemeenschap
  • Het krijgen van een spontaan orgasme
  • Glazige en open blik in de ogen tijdens de slaapstoornis
  • De persoon is zich meestal niet bewust van zijn gedrag

Als de persoon wakker is geworden en zich niet bewust is van bovenstaande gedragingen, kan dit een teken zijn van een parasomnia en sekssomnia. Iemand met sekssomnia heeft de ogen open en lijkt wakker. Ze ervaren echter een periode van geheugenverlies en zullen zich nadien dus niets herinneren. Bovendien kunnen de kleinste veranderingen in seksueel gedrag een teken zijn van deze slaapstoornis. Zo kunnen mensen met sekssomnia assertiever zijn tijdens periodes van slaapseks, terwijl ze dit op wakkere momenten niet zijn. Omdat ze slapen, kunnen de remmingen veel lager liggen en kan hun gedrag anders lijken voor partners.

Behandeling van slaapseks

Slaapseks wordt vaak zeer succesvol behandeld. De behandeling omvat onder andere:

Het aanpakken van onderliggende slaapstoornissen

Als sekssomnia mogelijk het gevolg is van een andere slaapstoornis, zoals het stilvallen van de ademhaling tijdens de slaap of RLS (rusteloze benen syndroom), kan het behandelen van deze onderliggende stoornis ook het onbedoelde seksuele gedrag stoppen.

Aanpassen van medicatie

Als je een geneesmiddel bent beginnen nemen, voordat de symptomen van slaapseks de kop op staken, kan de aandoening gestopt worden door over te schakelen op een ander geneesmiddel. Slaapmedicijnen, inclusief vrij verkrijgbare geneesmiddelen, kan periodes van parasomnia veroorzaken.

Behandeling van andere aandoeningen

Ook aandoeningen zoals depressie, angst en stress kunnen bijdragen aan slaapseks en een verstoorde slaap. Medicatie of het volgen van praattherapie behoort tot de behandelingsopties voor deze aandoeningen en kunnen ook een einde maken aan het seksuele gedrag dat is ontstaan.

Hulp zoeken

Als je dingen doet tijdens je slaap en je je nadien niet kunt herinneren wat je deed,kan dit alarmerend zijn. Een aantal symptomen van slaapseks zijn minder erg, zoals bijvoorbeeld masturberen. Maar andere gedragingen kunnen behoorlijk verkeerd aflopen en zijn in veel gevallen niet echt romantisch te noemen. Zo is deze aandoening al meermaals gebruikt ter verdediging in gevallen van verkrachting. Daarnaast kunnen de partners van mensen met sekssomnia zich zorgen beginnen maken en het gedrag van hun geliefde als een teken van ongenoegen binnen de relatie zien, wat kan leiden tot het uit elkaar groeien. Bovenstaande zijn allemaal goede redenen om tijdig hulp te zoeken voor je slaapstoornis. Meld jouw partner of iemand anders ongewoon slaapgedrag dat meermaals voorvalt, maak dan onmiddelijk een afspraak met een slaapspecialist. Weet je niet in welke richting je moet zoeken? Vraag dan om advies aan jouw huisarts!