Seks op oudere leeftijd ontrafelt

Liefde op oudere leeftijdIn elke leeftijdsgroep hebben mensen met een goede gezondheid interesse in seks. Maar naarmate het ouder worden en grotendeels te wijten aan medische aandoeningen en het verlies van een partner, hebben mannen (en ook vrouwen) minder geslachtsgemeenschap. Als je ouder wordt, betekent het niet dat het hebben van seks of de zin naar seks stopt. Het wordt alleen anders en elimineert geleidelijk geslachtsgemeenschap. Gelukkig zijn er wonderbaarlijk bevredigende manieren om van seks te genieten zonder geslachtsgemeenschap. Maar hoe anders wordt de seks dan?

Hoe ouder worden de seks verandert

Vrouwen boven de 40 beginnen de menopauze te ervaren. Het vaginale vocht neemt af, waardoor geslachtsgemeenschap ongemakkelijk of pijnlijk kan worden zonder glijmiddelen. Ook het libido en seksueel zelfbeeld neemt vaak een duik naar beneden. Mannen boven de 40 beginnen te merken dat het hen meer tijd kost om opgewonden te geraken. Erecties worden moeilijker, langzamer, minder stevig en vatbaarder om plots te verdwijnen door de kleinste afleidingen. Tenslotte hebben zowel mannen als vrouwen een grotere kans op een medische aandoening, waarvoor medicijnen ter behandeling worden gegeven. Die medicijnen kunnen het seksleven verstoren.

Na 50, en vooral na de leeftijd van 60, worden bovenstaande veranderingen nog intensiever. Bij vrouwen wordt penetratie nu heel erg ongemakkelijk, zelfs met een glijmiddel. Bij mannen nemen de erectieproblemen toe. In deze leeftijdscategorie komt het gebruik van erectiemiddelen dan ook vaker voor, waarbij het nemen van meerdere medicijnen of erectiemiddelen vaak het onvermogen om een erectie te krijgen, verergert. In deze leeftijdscategorie komt het ook vaak voor dat een partner komt te overlijden, wat uiteraard ook het seksleven van de overgebleven partner zal beïnvloeden.

Waar het op neerkomt, is dat de erotische impuls een leven lang meegaat. Zowel mannen als vrouwen blijven zin hebben in seks. Lichamelijke aandoeningen of bepaalde gebeurtenissen in je leven, zullen alleen de seksuele interacties bemoeilijken. Maar waar een wil is, is altijd een weg. En het belangrijkste om te onthouden is: leef gezond!

Kunnen oudere mannen nog een erectie krijgen?

Het goede nieuws is dat erecties een gelijke kans krijgen bij mannen, ongeacht de leeftijd. Oudere mannen zijn dus evengoed in staat om net zoveel erecties te krijgen als jongere mannen. Als een man in beweging blijft, goed eet en een goede gezondheid heeft, kan hij een erectie - en goede seks - hebben tot ver boven de jaren 70 of 80. De enige reden waarom erectiestoornissen (ED) vaker voorkomt bij oudere mannen is omdat grotere aantallen van hen helaas lijden aan hart- en vaatziekten. Oudere mannen zijn ook vatbaarder voor erectie-saboterende ziekten zoals diabetes en nemen vaker medicijnen die een erectiestoornis kunnen veroorzaken. Maar als je lichamelijk in staat bent om geslachtsgemeenschap te hebben, kan je het als 70-jarige nog gewoon doen.

Heel wat oudere mannen zijn nog in staat seks te hebben tot ver in de jaren 70, zelfs in de jaren 80 en daarna. Maar het is een vaststaand feit dat het risico op erectiestoornissen ook stijgt met het ouder worden. Wanneer mannen de leeftijd van 50 hebben bereikt, heeft ongeveer 4% van de mannen een totaal onvermogen om een ​​erectie te krijgen. Dat percentage stijgt tot 17% als de leeftijd van 60 wordt bereikt en tot 47% na de leeftijd van 75 jaar. Dit betekent dat meer dan de helft van de mannen ouder dan 75 jaar nog steeds een erectie kunnen krijgen. En als je lid wilt worden van de gelukkige helft, dan houd je er maar beter een gezonde levensstijl op na: houd je gewicht normaal, doe regelmatig aan beweging, eet een hart-gezond dieet, controleer en beheer je bloeddruk en cholesterol en verlaag je stressniveau met regelmatige ontspanning. Houd in gedachten dat wat goed is voor het hart, ook goed is voor je jongeheer!

Video: interview met oudere dame over seks

Bron: https://www.andros.nl/artsenblog/nieuws/seks-en-ouder-worden - Kenniscentrum Rutgers: https://www.seksindepraktijk.nl/werkterreinen/ouderenzorg/voor-zorgverleners/feiten-en-cijfers-ouderen-en-seksualiteit