Wil je uw Erectie een SNELLE Pro Boost geven?
KLIK HIER voor meer info

Penopauze: de menopauze bij de man. Bestaat ze echt?

man in de penopauzePenopauze is een informele term die verwijst naar enkele van de leeftijdsgerelateerde veranderingen die zijn waargenomen bij mannen vanaf de leeftijd van 30 en 40 jaar. In de volksmond wordt de penopauze de 'mannelijke menopauze' genoemd, vanwege de associatie met afnemende geslachtshormonen naarmate mannen ouder worden. Maar bestaat de overgang bij de man echt en wat zegt de gezondheids- en medische wereld erover?

Menopauze versus penopauze

Bij vrouwen verwijst de menopauze naar het stoppen van de menstruatie en wordt officieel gedefinieerd als het tijdstip een jaar na de datum van de laatste menstruatie. Daarentegen wordt de 'mannelijke menopauze' beschreven als een langzaam en geleidelijk proces dat zich over vele jaren afspeelt.

Terwijl de vrouwelijke menopauze wordt gekenmerkt door een dramatische daling van de vrouwelijke geslachtshormoonspiegels, wordt de mannelijke menopauze beschreven als een langzamer en geleidelijker proces, dat optreedt naarmate het testosterongehalte afneemt met de leeftijd. Helaas praten veel mannen niet over hun gezondheidsproblemen, dus de werkelijke mate waarin de overgang bij mannen de algemene bevolking treft, wordt slecht begrepen.

Dus bestaat de menopauze bij de man?

Hoewel de overgang bij de man niet als een echte medische diagnose is erkend, is uit onderzoek gebleken dat de testosteronniveaus inderdaad afnemen met de leeftijd. Dit kan een rol spelen bij het ervaren van symptomen zoals:

 • Een afname van de spiermassa, het energieniveau en de seksuele functie
 • Een toename van lichaamsvet
 • Stemmingswisselingen
 • Slaapstoornissen
 • Verminderd zelfvertrouwen
 • Afnemende botdichtheid
 • Lager libido

Dat gezegd hebbende, kunnen veel van deze symptomen voortkomen uit andere oorzaken, zoals slechte voeding, slechte bloedsuikerspiegel, verminderde schildklierfunctie, gewichtstoename, langdurige stress, onvoldoende slaap, overmatig alcoholgebruik en meer. Om deze reden kunnen bloedtesten nuttig zijn om vast te stellen of dergelijke symptomen verband houden met een leeftijdsgerelateerde afname van het testosterongehalte, of dat er iets anders verantwoordelijk kan zijn. In veel gevallen is het een combinatie van factoren die dergelijke symptomen kunnen verklaren.

Andere factoren die het testosterongehalte beïnvloeden

Hoewel het testosteron over het algemeen afneemt met de leeftijd, zijn er veel oudere, gezonde mannen met een beter testosterongehalte dan hun jongere soortgenoten. Hoewel genetica in dit geval zeker een rol kan spelen, zijn andere factoren die de algehele testosteronniveaus beïnvloeden zaken als:

 • Lichaamsgewicht
 • Voeding
 • Blootstelling aan chemicaliën
 • De mate van lichaamsbeweging
 • Spiermassa
 • Alcoholgebruik

Vooral het lichaamsgewicht en de blootstelling aan chemicaliën zijn twee van de grootste factoren die het testosteron van mannen in de moderne wereld beïnvloeden, en gelukkig zijn er twee dingen die gemakkelijk kunnen worden gewijzigd.

1. Lichaamsgewicht en testosteron

In elke vetcel in het lichaam bevindt zich een enzym genaamd aromatase, dat testosteron omzet in oestrogeen. Dit betekent dat mensen met meer lichaamsvet meer van hun mannelijke geslachtshormonen omzetten in oestrogeen, en daarom wordt overgewicht of obesitas meestal geassocieerd met een laag testosterongehalte.

Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht is dus essentieel om een ​​gezond testosterongehalte te garanderen en de mogelijke 'feminiserende' effecten van overmatig oestrogeen te voorkomen, zoals gewichtstoename rond de dijen en billen en een toename van het borstweefsel - wat in de volksmond 'mannelijke borsten' wordt genoemd.

2. Chemische blootstelling en testosteron

De andere belangrijke factor die overgang van mannen beïnvloedt, is blootstelling aan chemicaliën. Hierbij hebben we het over chemicaliën die in je keukenkast, in je producten voor persoonlijke verzorging of rond je boterham kunnen worden aangetroffen.

De chemicaliën waarnaar we verwijzen zijn BPA en ftalaten, twee veel voorkomende hormoonontregelaars die wijdverspreid zijn in onze moderne wereld.

Wat als je symptomen ervaart?

Als je symptomen van de overgang ervaart, neem dan contact op met je arts zodat de symptomen goed kunnen worden onderzocht en aangepakt. Als je testosterongehalte zich aan de onderkant van het spectrum bevindt, kan je arts je helpen om de problemen te identificeren die mogelijk bijdragen aan je laag testosteron. Daarnaast kun je met kruidengeneeskunde en/of voedingssupplementen de natuurlijke testosteronproductie van je lichaam ondersteunen.

Video: Wat is de andropauze of mannenovergang?

Bronnen: Blijtijds en Andros Mannenkliniek