Ik wil mijn penis weg

Operatie aan de penisDe medische behandeling van transgenders wordt vandaag al meer geaccepteerd, maar wat met mannen die hun penis weg willen om andere redenen dan kanker van de penis. Misschien hoor je voor het eerst dat mannen hun penis weg willen? Of misschien ben je ook zo'n man die zich niet associeert met het mannelijk of vrouwelijk geslacht. Na wat onderzoek kunnen we zeggen dat een volledige penectomie al heel lang bestaat, maar de wereld is veranderd. Vandaag heerst er een taboe rond. In dit artikel leggen we uit waarom er mannen zijn die gewoon willen dat hun penis en testikels volledig wordt verwijderd.

Eunuch

De klassieke definitie kenmerkt een man die zijn penis wil verwijderen als een eunuch. Deze term wordt niet vaak gebruikt in de moderne westerse cultuur, maar komt wel met een bepaald historisch gewicht. Vroeger werden mannen die gecastreerd werden, bestempeld als "Eunuch". Jongens werden over het algemeen gecastreerd vóór de puberteit, maar de procedure kan op elke leeftijd plaatsvinden, zoals Game of Thrones heeft aangetoond. Vroeger werden jonge jongens om religieuze redenen in eunuchen veranderd, om als soldaten te dienen, om harems te beschermen, of voor donkere doeleinden, zoals seksslavernij. In sommige culturen (zoals in China) worden eunuchen vereerd en als "zuiver" beschouwd. Een eunuch is niet in staat om geslachtsgemeenschap te hebben met vrouwen en omdat er grote hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam van de eunuch, verliezen ze hun seksuele begeerte.

Op zoek naar hulp

Vandaag komt het nog zelden voor dat een jongen of een man ervoor kiest om zijn penis volledig te verwijderen, hoewel het niet ongehoord is en er jaarlijks aanvragen binnenstromen bij chirurgen wereldwijd. In online forums delen sommige mannen hun ervaringen of vragen anderen waar ze terecht kunnen om hun penis en testikels volledig te verwijderen. Maar vanwege het gebrek aan steun, de kosten en het taboe-karakter van de procedure, hebben mannen die op zoek zijn naar penisamputatie weinig opties. Maar mannen die hun geslacht teniet willen doen, zijn vaak radeloos en doen er alles aan om iemand te vinden die hen wil helpen. Helaas zijn er maar weinig chirurgen in de wereld die zich hier prettig bij voelen. En toch, net als transgenders, hebben mannen die hun penis willen verwijderen, hulp nodig. Dit is wat een studie uit 2014 door Thomas W. Johnson en Michael S. Irwig heeft aangetoond. De studie onderzocht de verborgen wereld van zelfcastratie en het zelf aanbrengen van verwondingen aan de testikels. Het onderzoek wierp een licht op de methoden waar mannen hun toevlucht in zoeken wanneer ze geen toegang hebben tot professionele chirurgie.

Sociaal taboe en dubbele standaard in transgendergeneeskunde

Chirurg Dr. Crane CurtisDr. Curtis Crane is gespecialiseerd in de behandeling van transgender- en gender niet-conforme patiënten. Hij is waarschijnlijk een van de enige chirurgen in de wereld die "eunuchen" een volledige penectomie kan bieden. De reden waarom er zo weinig chirurgen klaarstaan om aan de wensen van "eunuchen" te voldoen, is het gevolg van een sociaal taboe en dubbele standaard in transgendergeneeskunde. Maar vanuit een psychologisch standpunt, kan het verwijderen van de gehele penis en testikels een opmerkelijk bevredigende en verlichtende ervaring zijn voor mannen die hun penis weg willen. Dit omdat ze lijden onder hun eigen unieke vorm van genderdysforie. Een vorm waar zelfs de transgendergeneeskunde weinig tot geen ervaring mee heeft, omdat het zeldzaam is. Een feit is dat er mannen zijn die niet willen worden omgezet naar vrouw, omdat ze zich wel degelijk mannelijk voelen. Ze kunnen zich gewoon niet identificeren met hun testikels, scrotum of fallus. Deze mannen vallen buiten de wereld van transgenders en vinden moeilijk hulp.

Is het mogelijk om de penis te verwijderen?

Vandaag de dag is het mogelijk om zowel de volledige penis als de testikels en scrotum volledig te verwijderen, terwijl de urethra naar het perineum wordt verplaatst. Daarna nemen patiënten hormoonsupplementen in, omdat het niet goed is voor je lichaam om geen geslachtshormonen te hebben. Je wordt depressief, je krijgt osteoporose en je hebt geen zin in seks. Het menselijk lichaam heeft oestrogeen of testosteron nodig. Uiteraard wordt de penis niet zomaar verwijderd. Er gaat een langdurig psychologisch proces aan vooraf, net zoals bij transgenders.

Video: chirurg Dr. Curtis Crane interview

Bron: Website Dr. Curtis Crane: www.brownsteincrane.com - Wikipedia 'wat is een eunuch': https://nl.wikipedia.org/wiki/Eunuch