Ik heb een stinkende penis

Man met stinkende penisHet is niet ongebruikelijk dat je penis een slecht ruikende geur heeft. Maar pas wanneer de geur veranderd of sterker wordt, moet je je zorgen maken en is het aangeraden om een bezoek aan je huisarts te brengen. De oorzaak van de meeste stinkende penissen zijn niet ernstig en kunnen eenvoudig behandeld worden. Maar een sterker wordende of veranderende geur kan een teken zijn van een onderliggende aandoening. Mannen die bijvoorbeeld onbesneden zijn, kunnen huidcellen opbouwen onder hun voorhuid. Dit is vaak het gevolg van een slechte hygiëne en kan leiden tot een infectie. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals gonorroe en chlamydia, kunnen slecht ruikende geuren veroorzaken. Blijf lezen om meer te weten te komen over wat een stinkende penis kan veroorzaken en hoe je je penis opnieuw gezond kan laten ruiken.

Ophoping rond de schacht

Als je onbesneden bent, kan er zich veel vaker een mengeling van vocht, oliën en huidcellen ophopen rond de schacht van de penis. Dit mengsel wordt smegma genoemd. Normaliter heeft het gebied onder je voorhuid smegma nodig om je penis te smeren, maar wanneer teveel van dit mengsel wordt opgehoopt - omdat je veel zweet of je penis niet regelmatig wast - kan dit stinkende witte brokjes veroorzaken die ervoor zorgen dat bacteriën zich gemakkelijker vermenigvuldigen. Het op de juiste manier wassen van je penis is de makkelijkste manier om smegma te verwijderen. Zodra het smegma is verwijderd, zou de geur ook verdwenen moeten zijn.

  • Trek je voorhuid terug
  • Was je penis met lauw water en milde zeep (best een pH-neutrale zeep)
  • Spoel je penis
  • Dep je penis droog (Niet wrijven!)

Urineweginfectie

Urineweginfecties kunnen verschrikkelijk zijn als je er last van hebt. Deze infectie wordt veroorzaakt door bacteriën ergens in de urinewegen. De urinewegen zijn slangen die lopen van de opening waar de plas uit de penis komt naar je nieren, waar het plasje zich verzamelt. Gemeenschappelijke bacteriën - met name E. coli - kunnen op verschillende manieren in de urineweg terechtkomen. Als jouw immuunsysteem het niet kan bestrijden, doet de bacterie zijn kwaadaardig werk door zich vast te grijpen en te vermenigvuldigen. Hierop zal jouw lichaam reageren met steeds erger wordende symptomen zoals pijn bij het plassen dat gepaard gaat met een branderig gevoel, koorts, een stinkende penis, vermoedheid en bloed in de urine. Een bezoek aan je arts zal je verlossen van je mogelijk stinkende penis en de andere symtomen verbonden aan dit soort infectie.

Goed om te weten: urineweginfecties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat hun urethra korter is en de bacteriën een kortere afstand moeten afleggen om hun blaas te bereiken. Het is onwaarschijnlijk dat een man een urineweginfectie oploopt van seks met een vrouw, omdat de infectie meestal afkomstig is van bacteriën die al in de urinewegen van de man aanwezig zijn.

Spruw

Wanneer de aanwezigheid van de candida schimmel op je penis uit de hand loopt, kan de schimmelgroei op je penis tot een infectie leiden en een beschimmelde geur afgeven. De symptomen kunnen zijn: roodheid of irritatie, jeuk en een abnormaal vochtige, witte of glanzende penishuid. Spruw of gistinfectie kan worden veroorzaakt doordat je je penis niet voldoende wast, vooral als je onbesneden bent. De schimmel kan zich ook via seks verspreiden.

Balanitis

Balanitis treedt op wanneer het hoofd van je penis ontstoken raakt. Als de voorhuid ook ontstoken is, wordt dit balanoposthitis genoemd. Dit kan het gevolg zijn van: onbeschermde seks hebben, slechte hygiëne, ophoping van smegma, gebruik van geparfumeerde zeep, huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Veel van deze symtomen kunnen je penis slecht doen ruiken.

Indien je een stinkende penis je zorgen baart, bezoek dan je arts voor advies en om een behandeling te starten. Maar zoals je hierboven al kon lezen, is een goede hygiëne de basis om infecties en vieze penisgeuren te vermijden.

Video: hoe een onbesneden penis wassen?

Bron: SOAIDS: www.soaaids.nl - Men's Health: www.menshealth.com