De aanbidding van de penis in kunst

muurschildering van penis in brusselLaten we eerlijk zijn, de bewondering voor de penis in de kunst volgt ons al vanaf het begin der tijden. Daar vinden we in de talrijke beelden van de Romeinse kunst, de liefde voor dit mannelijk deel van het menselijk lichaam. Een bekend feit is dat dit deel toen niet als slechts een deel gezien werd, maar als de essentie van een man. Mannelijke naaktheid kwam vaak voor in het hele Romeinse rijk, omdat het nodig was voor bepaalde religieuze praktijken en atletiekwedstrijden. Vanwege een gebrek aan stigmatisering waren er in Pompeii en de Romeinse wereld bepaalde afbeeldingen, zoals penissen of afbeeldingen van verschillende seksuele handelingen, waar zelfs kinderen aan werden blootgesteld. Maar penissen hadden nog meer betekenissen buiten het seksuele. Ze waren vaak een bron van humor in afbeeldingen en geschriften, net zoals vandaag, maar vertegenwoordigden ook geluk, bescherming, vruchtbaarheid en begeleiding. In feite werd de fallus (een penis in erectie) gezien als bescherming tegen het boze oog en om welvaart en geluk te brengen. Vandaar dat kinderen en soldaten de fallus droegen als amuletten. Maar ook de peniskunst in de oude middeleeuwse manuscripten geven ons bizarre voorbeelden. Daar zit de penis in de bomen als een wild beest waar een naakte vrouw op gaat zitten. Dit werd gepresenteerd als een van de pilaren van de beschaving. Dit is in feite de bewering van Freud die verder de nadruk legde op de expliciete en fantasierijke geslachtsorganen in de westerse kunst die eeuwen later volgde. Vanaf dat moment waren mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen overal te bewonderen.

Penis Graffiti - eenvoudige en effectieve wake-up call via kunst

De zelfbenoemde "Wanksy", wiens naam een verwijzing naar de beroemde graffitikunstenaar Banksy is, trok in 2015 en 2016 de straat op met een niet-permanente spuitbus om de vele kuilen in het wegdek te verfraaien met penisssen. Hij of zij deed dit om aandacht te vestigen op het gevaar van de kuilen voor fietsers en automobilisten. Penisgraffiti kreeg hierdoor de rol van wake-up call. Door de media aandacht dat "Wanksy" wist te verwerven, werden de kuilen gerepareerd. Deze actie heeft een copycat-kunstenaar in Pakistan geïnspireerd om hetzelfde te doen en wie weet zullen misschien nog meer artiesten uit verschillende steden hetzelfde pad volgen. Dit gezegd zijnde, "Wanksy" wordt door de verkregen aandacht van zijn acties een beetje als de grondlegger van de moderne penisgraffiti gezien, die we in onze huidige maatschappij mogen bewonderen. Maar dit is niet juist. Lees verder hieronder!

Meest memorabele voorbeelden van penisgraffiti

Het werk van Viona in Rusland

Een paar jaar geleden raakte de Russische kunstwereld in rep en roer, nadat een prijs voor innovatie ging naar een gigantische penis in graffiti. De radicale kunstgroep Voina, viel - bewapend met verf - de brug aan tegenover het hoofdkwartier van de FSB. De actie duurde minder dan een minuut en de onderbreking ervan door de politie, resulteerde in een gevangenisstraf voor de leden van de groep. Maar voor hen was het de moeite waard. Pas na het verwijderen van de brug werd de omvang van hun werk duidelijk. Daar, recht tegenover de overheidsgebouwen, stond een gigantisch geschilderde penis in erectie.

Penissen en vagina's in Brussel

In 2016 werden de bewoners van de Sint-Gilliswijk verrast met een gigantische penis tegenover een katholiek instituut. Vlak daarna (in 2017) volgde een masturberende vrouw in de Rue des Poissonniers aan het Klein Kasteeltje en een vagina op een reusachtig doek in de Theodore Verhaegen-straat.

Andere (graffiti) kunstwerken:

  • Gigantisch blauwe penis in erectie in Stockholm
  • Reusachtige man met een erectie in het krijt gekerfd aan de zijkant van een heuvel in Dorset (Verenigd Koningkrijk)
  • De "Aussie Wiener" in een uitgedroogd meer en zichtbaar vanuit de ruimte

Video: penisrestaurant in Zuid-Korea

Bron: http://wanksy.mycindr.com - Wikimedia Commons