Wat gebeurt er met mijn penis als ik ouder word?

Oude bananenNou, ouder worden kan een geweldig iets zijn. Je wordt wijzer naarmate je ouder wordt, je ontdekt wie je vrienden echt zijn en je begint langzaam grip te krijgen op wat echt belangrijk is in het leven. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden aan het verouderingsproces. Gewrichten gaan moeilijker bewegen, je haren worden grijs of kunnen gaan uitvallen en jouw penis ondergaat ook een aantal veranderingen. Dit artikel vertelt je meer over wat er met je jongeheer gebeurt als je ouder wordt.

Het verouderingsproces van je penis

Naarmate mannen ouder worden, merken ze meestal dat hun penis verandert van uiterlijk en functie. Als mannen hun 40ste levensjaar bereiken, beginnen hun testosteronniveaus op een natuurlijke manier af te nemen. Dit is een normaal onderdeel van ouder worden, maar het kan wel de geslachtsdelen beïnvloeden. Ook ontwikkelen oudere mannen vaak andere gezondheidsaandoeningen, zoals diabetes en hartziekten, die de bloedvaten kunnen beschadigen en de bloedtoevoer naar de penis kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen erectieproblemen ontstaan. Hoe jouw penis door het verouderingsproces gaat, lees je hieronder.

Uitzicht van je penis

Eén van de visuele veranderingen die kunnen optreden, is de verandering in kleur. Als er minder bloed in de penis stroomt, kan de penis licht roze kleuren. Bovendien kan een man merken dat zijn penis begint te buigen. Naarmate je ouder wordt, bouwt littekenweefsel zich op langs de schacht van de penis door herhaald maar onschadelijk trauma en vaak het resultaat van seks en sport. En omdat het niet gelijkmatig aan beide kanten worden opgebouwd, zul je waarschijnlijk een buiging ontwikkelen. Deze aandoening wordt de ziekte van Peyronie genoemd en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Soms is de buiging zo sterk, waardoor geslachtsgemeenschap moeilijk gaat of zelfs onmogelijk wordt gemaakt. Gelukkig zijn er behandelingsopties, en mannen die ontdekken dat hun penis een buiging vertoont, kunnen met hun arts er over praten.

De grootte van je penis

Lagere testosteronniveaus en een verminderde bloedstroom kunnen ervoor zorgen dat de penis geleidelijk krimpt. Dit is een grote zorg voor veel mannen, maar voor veel partners is de penisgrootte niet belangrijk. In sommige gevallen ziet de penis er kleiner uit dan hij in werkelijkheid is. Dit kan gebeuren als een man wat gewicht heeft opgedaan. De schacht van de penis kan zich gedeeltelijk "verstoppen" in buikvet. Sommige mannen vinden ook dat hun testikels kleiner worden en beginnen te verzakken. Ze kunnen ook wat van hun schaamhaar kwijtraken.

Seksuele verandering naarmate het ouder worden

Tijdens het hebben van seks kan het een oudere man meer tijd en meer seksuele stimulatie kosten om opgewonden te raken, een erectie te krijgen en te ejaculeren. Voor veel koppels is deze extra tijd geen probleem. In plaats daarvan zien ze het als een kans om te genieten van meer intimiteit en andere soorten seksuele activiteiten uit te proberen. Erectiestoornissen (ED) komen vaker voor naarmate mannen ouder worden, vooral als ze diabetes of hartaandoeningen hebben. Er zijn verschillende therapieën beschikbaar voor ED, dus mannen worden aangemoedigd om eventuele erectieproblemen met hun arts te bespreken. Daarnaast kunnen ook urinaire problemen optreden. Oudere mannen lopen een groter risico op een vergrote prostaat, waarbij prostaatweefsel naar binnen uitzet en de urethra vernauwen. Hierdoor kunnen mannen het moeilijker krijgen om te urineren. Sommige mannen met deze aandoening moeten de badkamer vaker gebruiken. Maar het kan worden behandeld. Mannen die moeite hebben met urineren, raadplegen beter hun arts of uroloog.

Het verouderingsproces van je penis vertragen

Het is altijd belangrijk om de gezondheid van je penis te bespreken met jouw arts, maar er zijn stappen die je zelf kunt nemen om het verouderingsproces te vertragen. Door bijvoorbeeld:

  • Door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen, kun je je gewicht onder controle houden. Hierdoor verlaag je ook het risico op diabetes en hartziekten, twee factoren die vaak bijdragen aan erectiestoornissen.
  • Praten met je partner is nog een stap die je kunt nemen. Als man kun je je bewust voelen over jouw ouder wordende lichaam, omdat je het gevoel hebt dat je niet helemaal de man is die je ooit was. Jouw partner kan je geruststellen, je helpen ontspannen en suggesties doen voor een meer bevredigende intimiteit.