Hoe kan ik mijn testosteron meten?

Het verlagen van het testosteronniveau is een normaal verschijnsel naarmate je als man ouder wordt. Volgens verscheidenen studies heeft bijna een derde van alle mannen ouder dan 75 jaar een lager dan normaal testostergehalte. Een laag testosteron kan echter voorkomen bij mannen van elke leeftijd. Een onderliggend gezondheidsprobleem zoals obesitas, kankerbehandelingen of een blessure kan je testosteronniveau verlagen. Vraag je je af hoe je je testosteron kunt meten? Lees dan zeker verder!

Je testosteron laten meten door de huisarts

Je arts kan voor jou je testosteron meten met een bloedtest. Het testosterongehalte varieert gedurende de dag en heeft zijn piek in de ochtend. Om deze reden zal je arts vrij vroeg in de ochtend bloed willen afnemen (tussen 7 en 10u). Door deze bloedtest kan je arts jou vertellen hoeveel vrij testosteron er in je bloed circuleert. De bloedtest kan ook de totale hoeveelheid van het hormoon in je lichaam weergeven. Onthoud dat veel factoren je testosterongehalte kunnen beïnvloeden. Raak dus niet meteen in paniek wanneer je het resultaat hoort! Een hoog of laag gehalte wil niet meteen zeggen dat er een klinisch probleem is.

Testosteron thuistest met speekseltest

Voordat je naar je arts gaat, ben je misschien in de verleiding gekomen om je testosteron zelf te testen met een van de testkits voor thuis. Voordat je een testkit probeert, moet je er echter voor zorgen dat je het volgende begrijpt:

 • hoe het werkt
 • hoe betrouwbaar het is
 • welke informatie het je zal geven
 • wat je moet doen met de resultaten

Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van speekseltesten

Voordat je vertrouwt op de resultaten van een testkit, is het belangrijk dat je het belang van de nauwkeurigheid van speekseltesten versus bloedonderzoek kent. Uiteraard zijn speekseltesten gemakkelijker en minder ingrijpend dan het afnemen van bloed. Maar uit onderzoek is gebleken dat bloedtesten nog steeds aanbevolen zijn voor het meten van testosteron. Dit komt door de variabiliteit die werd gezien in de resultaten van de testkits voor thuis.

Uiteraard hebben speekseltesten de voorkeur omdat het minder stressvol is. Toch is het belangrijk dat je weet dat de resultaten van een testkit kunnen worden beïnvloed door de manier waarop het speeksel wordt verzameld en opgeslagen. Daarom is het aanbevolen om door de zure appel heen te bijten en altijd een bezoek te brengen aan je arts voor een bijkomende bloedtest.

Wat doe je met de resultaten van een testkit?

Als je besluit je testosteron te meten met een testkit voor thuis, moet je uiteraard ook bereid zijn om nadien enkele stappen te ondernemen. Nadat je de instructies van de test hebt opgevolgd, zul je nadien de resultaten van het labo ontvangen. Raadpleeg je arts als je testosteron als normaal wordt beschouwd, maar symptomen ervaart die je zorgen baren.

Als je resultaten terugkomen met een lager dan normaal testosteron, maak dan eerst een afspraak met je arts voordat je je eigen huismiddeltjes gaat uitproberen. Je kunt testosteronsupplementen gebruiken die op de markt beschikbaar zijn, maar overleg altijd eerst met je arts. Sommige van deze producten kunnen bijwerkingen hebben. Bovendien kan een laag testosteron soms het teken zijn van een ernstige onderliggende aandoening.

Zelfs al ga je zelf je testosteron meten, er is altijd een goede reden om ook een bezoek aan je arts te brengen.

Symptomen van laag testosteron

Raadpleeg je arts als je een van onderstaande symptomen ervaart en je vermoedt dat je mogelijk een verlaagd testosteron hebt. Hoewel een laag testosteron vaak een normaal gevolg is van veroudering, kun je een ernstige onderliggende aandoening hebben die moet worden behandeld. De symptomen van een laag testosterongehalte bij volwassen mannen zijn onder meer:

 • Erectiestoornissen
 • Verminderde zin in seks
 • Het afnemen van spiermassa
 • Verminderde groei van lichaamshaar
 • Vermoeidheid
 • Opvliegers
 • Concentratiemoeilijkheden

Bronnen: Bloedwaardentest, Gezondheid en Wetenschap en Andros Mannenkliniek