Heeft een penis botten?

De penis. Het is er in zoveel verschillende vormen en maten en dat is niet alleen bij mensen. Zoals je je kunt voorstellen, hebben verschillende primaten heel verschillende penissen.

De mannetjes van de meeste zoogdiersoorten, waaronder katten, honden en ratten, hebben een bot in hun penis dat een "baculum" of "os penis" wordt genoemd.

Natuurlijk hebben menselijke mannetjes geen os-penis - in feite zijn mensen de enige primaatsoort naast de slingeraap die in deze afdeling ontbreekt.

Maar we zijn niet het enige zoogdier dat er geen heeft. Ook walvissen, paarden, neushoorns, konijnen, olifanten, buideldieren en hyena's gaan allemaal zonder een bot in hun penis.

Waarom hebben sommige soorten wel bot in hun penis?

Simpel gezegd, om mannen te helpen een erectie lang genoeg te behouden om het voortplantingsstelsel van een vrouw te penetreren en sperma af te geven. Het baculum wordt over het algemeen in de buik van de man gehouden totdat het nodig is, waarna de buikspieren het naar buiten duwen in de penis, waardoor een erectie ontstaat.

De andere functie van een baculum is snelheid. Een reeds rechtopstaand bot in de vlezige penis schuiven is veel gemakkelijker en betrouwbaarder dan wachten tot de penis gevuld is met voldoende bloed om een ​​erectie te behouden die lang genoeg is om sperma in een vrouwtje te deponeren.

Zoals hierboven vermeld, kan een penisbot helpen bij erecties, maar dit is niet de enige theorie. Sommige deskundigen zijn van mening dat een bot het manoeuvreren van de penis tijdens geslachtsgemeenschap makkelijker maakt, terwijl anderen denken dat het bot mogelijk het vrouwelijke voortplantingsstelsel kan stimuleren, waardoor de eierstokken eieren vrijgeven. Dit brengt ons dus onvermijdelijk bij de volgende vraag.

Waarom hebben mannen geen bot in hun penis?

Nou, de reden is niet helemaal duidelijk, maar er wordt aangenomen dat dit te maken heeft met onze manier van paren en strategieën. In de 30e jubileumeditie van zijn boek, The Selfish Gene, suggereerde evolutiebioloog Richard Dawkins dat het ontbreken van een bot in de menselijke penis het resultaat is van "seksuele selectie" door vrouwen die op zoek zijn naar gezonde mannen. Dat wil zeggen, het hebben van een penis die afhankelijk is van "hydraulica" om rechtop te komen (in plaats van een bot). Als Dawkins gelijk heeft, was een aangeboren vrouwelijke wens om de geschiktheid van een man als partner te beoordelen verantwoordelijk voor het 'selecteren' van een penis die een dergelijke geschiktheid vertoont.

Primaatsoorten met duidelijke paarseizoenen, in tegenstelling tot zij die het hele jaar door paren, hebben ook een langer bot in de penis. Een ander interessante feit is dat hoe langer de intromissie duurt (de tijd dat de penis in de vagina doorbrengt), hoe langer het penisbot wordt.

Bij promiscue soorten is het risico groot dat een vrouwtje wordt geïnsemineerd door een ander mannetje voordat het sperma van het eerste mannetje erin slaagt de eitjes van het vrouwtje te bevruchten. Seizoensgebonden kweekpatronen dragen bij aan de intensiteit omdat het paren slechts gedurende een beperkte periode plaatsvindt. Dit komt erop neer dat een groter penisbot een langere geslachtsgemeenschap mogelijk maakt, waardoor de kans kleiner wordt dat het sperma van concurrerende mannen de eicellen van het vrouwtje doordringt.

Hoe is dit van toepassing op mensen?

Volgens de bovenstaande theorie, is de reden waarom menselijke mannen geen baculum hebben, omdat we als soort de neiging hebben om minder afwisselende seksuele contacten te hebben. Vasthouden aan één partner betekent dat er een opmerkelijke afwezigheid is van concurrerende mannetjes die graag vrouwtjes willen impregneren met hun sperma - wat een groot deel van de druk wegneemt.

Minder reproductieve concurrentie zorgt zeker voor een meer ontspannen en plezierig seksleven en laat fijnere emoties zoals liefde en genegenheid bloeien. Het enige mogelijke nadeel is echter dat er geen biologische noodzaak meer is (een bot in de penis) om de geslachtsgemeenschap te verlengen.

Samengevat

Heeft een penis botten? Nou, de menselijke penis is een puzzelspel, maar dan wel zonder botten.

Video: het grootste penis bot ter wereld

Bron: Wikipedia en Metronieuws.nl