Is er een verband tussen erectieproblemen en hart- en vaatziekten?

Man met vaatziekte/hartziekteEr zijn veel verschillende theorie├źn over het verband tussen erectieproblemen en hart- en vaatziekten. Is er nu wel een verband tussen de twee of niet? In dit artikel lees je wat volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken de conclusie is.

Wetenschappelijke feiten

Het is een feit dat een erectiestoornis voortkomt uit vaatproblemen. Doordat de bloedvaten in de penis vernauwen en er niet meer genoeg bloed naar de penis vloeit is het lastiger om een erectie te krijgen.

Als je hart- en vaatproblemen hebt dan slippen de aderen dicht. Het hart moet dan meer moeite doen om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Bij een erectiestoornis zijn de bloedvaten in de penis vernauwd. Dit is een indicatie voor hart- en vaatziekten en begint vaak al eerder dan andere problemen die kunnen duiden op hart- en vaatziekten. Er is dus wel degelijk een verband tussen deze twee aandoeningen.

Als je last hebt van erectieproblemen betekent dit niet noodzakelijk dat je op latere leeftijd een hartproblemen zal hebben. Wel is er een verhoogd risico als het gaat om het krijgen van een hartinfarct.  Uit diverse onderzoeken blijkt dat een erectiestoornis een resultaat is van slechte vaten. Daardoor is er bij mensen met erectieproblemen ongeveer 50% kans dat andere hart- en vaatziekten ook problemen zullen geven op latere leeftijd.

De kans op problemen verkleinen

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een gezond leefpatroon, vooral op jongere leeftijd, een groot verschil kan maken bij het al dan niet krijgen van een erectiestoornis en hart- en vaatziekten. Ook zijn erectiestoornissen zelfs omkeerbaar als je zorgt voor een gezond lichaam. De belangrijkste punten die je moet aanpassen zijn:

  • Afvallen
  • Voldoende groente en fruit eten
  • Stoppen met roken
  • Voldoende lichaamsbeweging

Conclusie

Als je een erectiestoornis hebt is er wel degelijk een kans dat je later een last kan krijgen van hart- en vaatziekten. Om ervoor te zorgen dat de problemen minimaal blijven of zelfs niet optreden is het, vooral als je erectieproblemen hebt, belangrijk de bovenstaande punten aan te passen in je leven. Op deze manier kan je er voor zorgen dat je zo lang mogelijk gezond blijft. Ga wanneer je erectieproblemen krijgt altijd naar de dokter. Zo weet je zeker wat de oorzaak is van je erectieproblemen en kun je indien nodig je leefstijl nog aanpassen voor het te laat is.

Video: hartfalen