Kan wielrennen een erectieprobleem veroorzaken?
Het verband tussen wielrennen en erectiestoornissen is er een waar je misschien nog niet over hebt nagedacht. Als je echter erectieproblemen ervaart en wielrennen jouw favoriete training is, kan er mogelijk een verband tussen beide zijn. Wetenschappers hebben jarenlang gedebatteerd over de vraag of wielrennen kan leiden tot erectiestoornissen. Uit het onderzoek van velen van hen is gebleken dat langdurig fietsen inderdaad het risico op het ontwikkelen van een erectieprobleem verhoogt.
Moet ik me zorgen maken als ik af en toe fiets?
Als je af en toe trapt, berokken je waarschijnlijk je seksleven geen pijn. Zie het op deze manier: niet iedereen die zich een paar keer per week met zoetigheden verwent, krijgt diabetes. Aan de andere kant, als je al diabetes hebt, is het beter om weg te blijven van zoetigheden. Evenzo, als je al erectieproblemen hebt of als je veel fietst, overweeg dan om je fietstijd te verkorten, een ander fietszadel te gebruiken of je fietsstijl te veranderen.
Wielrennen en erectiestoornissen: de oorzaak
Het bereiken van een erectie is een ingewikkeld proces dat zowel psychologische als fysieke factoren omvat. Om een lang verhaal kort te maken, prikkelen externe prikkels het zenuwstelsel, worden chemicaliën uit de zenuwuiteinden losgelaten en ontspant de gladde spier. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar de penis dramatisch toe, waardoor er een erectie ontstaat. Smalle fietszadels ondersteunen je hele achterste niet zoals een stoel. Dit betekent dat je lichaamsgewicht meer druk uitoefent op het perineum, het gebied tussen de anus en het schaambeen. De druk perst zenuwen en bloedvaten samen, wat de bloedstroom in slechts enkele minuten aanzienlijk kan verminderen. Hierdoor ontstaan mogelijk erectieproblemen, voornamelijk als je uren per week aan wielrennen doet.
Zijn erectiestoornissen veroorzaakt door het wielrennen permanent?
Gelukkig is de vermindering van de bloedstroom meestal tijdelijk en kan deze worden hersteld als je een tijdje van de fiets stapt. Maar mannen die drie of meer uren per week gaan wielrennen, kunnen echter een verhoogd risico lopen op chronische zenuw- en bloedvatencompressie, wat kan leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen de doorbloeding op langere termijn beperken. En om foutloze en gezonde erecties te hebben, is een goede bloedstroom nodig. Ook zijn fietsen en erectiestoornissen een meer waarschijnlijke combinatie tussen mannen met overgewicht, omdat hun gewicht nog meer druk uitoefent op het gebied van het perineum.
Hoe kan ik erectieproblemen voorkomen als ik fiets?
Afhankelijk van hoe groot je passie voor het wielrennen is, kun je erectieproblemen voorkomen door je fiets te verwisselen. Als je fiets geen hoek aanpassing op het zadel toestaat, overweeg dan om een nieuwe fiets te kopen die dat wel doet. Is je budget beperkt, kantel dan het zadel zodat de neus iets naar beneden wijst. Dit vermindert de druk op het gebied van het perineum. Verder kun je ook experimenteren met verschillende hoogtes van het zadel en het stuur, tot alles comfortabel aanvoelt. Andere preventiemogelijkheden zijn:
Fietszadel zonder neus
Je kunt ook overwegen om jouw fietszadel te vervangen. Fietszadels zonder neus worden aanbevolen door urologen en zijn populair voor de preventie van erectiestoornissen. In aanvulling op de uitsparing in het midden van het zadel, heeft dit soort fietszadel soms een bredere basis voor ondersteuning, afhankelijk van het merk dat je kiest.
Aanpassen fietshouding
De manier waarop je fietst, beïnvloedt ook de druk op het gebied van het perineum. Je vraagt je misschien af waarom professionele fietsers geen producten voor erectiestoornissen ondersteunen? Nou, wielrenners leunen naar voren zodat het grootste deel van hun lichaamsgewicht op de pedalen ligt, niet op het zadel. Houd er wel rekening mee dat als je te veel van je gewicht op de pedalen plaatst, dit ook voetletsels kan veroorzaken. Terwijl je rijdt, verander dan vaak van positie! Een goede training hiervoor is het nemen van spinninglessen. De instructeur zal je vaak vertellen om te gaan staan, te gaan zitten en je snelheid te veranderen. Vaak op de fiets staan is belangrijk, vooral bij lange fietstochten. Als je tijdens het fietsen moeite hebt met opstaan, is het geen schande om van de fiets te stappen en even te genieten van het landschap.
Video: Uroloog Dokter Herman Leliefeld over erectieproblemen door wielrennen