Prostaatkanker: wat nu met je erectie?

Man praat met dokter over zijn prostaatprobleemAls je bent gediagnosticeerd met prostaatkanker en hiervoor in behandeling bent, maak je je mischien geen zorgen over het krijgen van een erectie na de behandeling. Waar je vermoedelijk eerst aan denkt, is de operatie goed doorkomen. Toch is het geen verloren tijd om ook even stil te staan bij hoe je erecties na de operatie zullen verlopen. Voornamelijk omdat tijdig starten met oefeningen je heel wat problemen zal besparen.

Erectiestoornis en prostaatkanker

Het is belangrijk om te begrijpen wat erectiestoornissen werkelijk zijn. Gedurende een week of langer intense stress ervaren of een avond gaan stappen met je vrienden en teveel drinken, kan ervoor zorgen dat je geen erectie krijgt. Maar dit betekent niet dat je een erectiestoornis hebt. Evenmin is het onvermogen om nogmaals een erectie te krijgen kort na een orgasme geen erectiestoornis. Bijna elke man heeft af en toe moeite om een ​​erectie te krijgen, net zoals vrouwen moeite hebben om opgewonden te geraken. Erectiestoornissen zijn ten minste 25% van de tijd het onvermogen ervaren om een ​​erectie te bereiken en te behouden. Enkele vormen van prostaataandoeningen (zoals prostatitis), bepaalde geneesmiddelen en een operatie om een tumor te verwijderen aan de prostaat kunnen erectiestoornissen veroorzaken.

Prostatectomie en erecties

Sinds de jaren tachtig worden de meeste mannen met prostaatkanker behandeld met wat een zenuwsparende prostatectomie wordt genoemd. Het doel van de procedure is om de prostaat- en zaadblaasjes naar buiten te brengen en de zenuwen naast de prostaat te sparen. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 50% van de mannen die de mogelijkheid hebben om een ​​erectie te krijgen vóór de operatie dit nadien zullen behouden. Het aantal erecties en de kwaliteit is echter afhankelijk van de vaardigheden van je chirurg, jouw leeftijd en de mogelijkheid om de zenuwen te sparen. Helaas is het een grotere uitdaging voor chirurgen om de zenuwen te sparen, wanneer de tumor zich te dicht bij de zenuwbundel bevindt. Het risico bij een prostatectomie is dat sommige zenuwen doorgesneden kunnen worden die nodig zijn om een erectie te krijgen. Als je de verwijdering van de prostaatklier (radicale prostatectomie) moet ondergaan, varieert de schatting van het aantal mannen dat weer in staat zal zijn om normale erectie te krijgen van 25% tot 80%.

Erectierevalidatie na operatie

Als de tumor succesvol is verwijderd en de zenuwen gespaard bleven, kan het nog steeds zes tot 24 maanden duren voordat de seksuele functies opnieuw normaal verlopen en de zenuwvezels zich hebben hersteld van het trauma dat ze opliepen tijdens de operatie.

Hormoontherapie

Erectiestoornissen zijn soms een bijwerking van hormoontherapie die wordt voorgeschreven voor mannen met prostaatkanker. Om zijn werk te doen is de prostaat afhankelijk van androgenen, zoals testosteron. Helaas kan testosteron sommige prostaatkankers helpen groeien. Door androgenen te blokkeren, kan hormoontherapie de groei van prostaatkanker blokkeren of vertragen, maar het kan ook het libido en de seksuele functies verminderen. Belangrijk om te weten is dat hormoontherapie prostaatkanker niet geneest.

Chemotherapie

Als hormoontherapie niet meer werkt als behandeling voor prostaatkanker, dan is chemotherapie een optie. Maar chemotherapie kan wel het weefsel schaden dat ervoor zorgt dat je een erectie krijgt. Chemotherapie kan ook je libido en erecties beïnvloeden als het jouw productie van testosteron beïnvloedt, maar de meeste mannen hebben nog steeds een normale erectie na de behandeling. Daarnaast kan chemotherapie vermoeidheid veroorzaken, wat van invloed kan zijn op jouw lustgevoelens en het vermogen om een ​​erectie te krijgen, maar je normaal verlangen komt meestal terug wanneer de behandeling eindigt.

Wat kan ik verwachten tijdens mijn herstel?

Tijd is de belangrijkste factor bij herstel. Omdat het zenuwweefsel ruim de tijd nodig heeft om te genezen, mag je verwachten dat het genezingsproces 18 tot 24 maanden of langer duurt. Hoeveel terugkeert van de erectiele functies is afhankelijk van:

  • Je leeftijd
  • De kwaliteit van je erecties vóór de operatie
  • Welk soort operatie je onderging

Video: uroloog Eric Vrijhof van Catharina Kanker Instituut beantwoord vragen over prostaatkanker

Bron: https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/behandeling-en-bijwerkingen/chemotherapie-bij-prostaatkanker - http://www.prostaatkanker.org/artikelen/seks+prostaatkanker