Is het normaal dat een man een erectie krijgt wanneer hij een baby vasthoudt?

Net zoals ochtenderecties verwarrend kunnen zijn voor vrouwelijke partners, is het krijgen van een erectie bij het vasthouden van een baby of peuter dat ook. Simpelweg omdat de meeste mensen aannemen dat erecties enkel het gevolg zijn van seksuele opwinding. Toch zijn er minstens drie verschillende soorten erecties: de gebruikelijke soort die het gevolg is van een opgewonden gevoel, de erectie die optreedt tijdens de REM- of droomslaap en de ongewenste erecties. Maar, is het normaal dat een man een erectie krijgt wanneer hij een baby vasthoudt? Een vraag dat velen zich afvragen. Hier is het antwoord.

Erectie bij vasthouden baby of spelen met kinderen

Het ontwikkelen van een erectie tijdens het vasthouden van een baby of spelen met kinderen zegt niet meteen iets over iemands seksuele voorkeuren of identiteit. Het is normaal dat zich dit eenmalig kan voordoen. Echter, het is niet normaal wanneer zich dit telkens opnieuw voordoet.

Baby's en kinderen houden geen rekening met de gevoelige plekken van zowel mannen als vrouwen. Hun handen raken je overal aan en ze gebruiken je lichaam vaak als klimtoestel, schommel en glijplateau. Onoplettendheid kan een eenmalige erectie dus gemakkelijk verklaren. Maar het is uiteraard belangrijk dat je je voorzorgen neemt opdat het zich geen tweede keer zou voordoen.

Indien het zich meermaals voordoet, is er een probleem en moet er professionele hulp gezocht worden, voordat kinderen schade oplopen.

Mannelijk lichaam en opwinding

Een groot deel van ons lichaam - onze zintuigen en zenuwuiteinden - is in principe ontworpen om te reageren op stimulatie, vooral op aanraking of druk. Vooral tienerjongens kunnen zelfs extreem gevoelig zijn om overal op het lichaam aangeraakt te worden, niet alleen rond de gebieden die we gewoonlijk associëren met seksuele opwinding. Dat gezegd hebbende, kunnen de geslachtsdelen (dat wil zeggen de penis en testikels) natuurlijk erg gevoelig zijn, net als het gebied rond de anus.

Opwinding, of de manier waarop ons lichaam reageert op aanraking, is niet altijd iets dat gecontroleerd kan worden. De meeste mannen en tienerjongens hebben al meermaals de ervaring gehad van ongewenste of onbedoelde opwinding. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de trillingen van het rijden in de bus of het zitten met een kat die op je schoot spint. Stimulatie van de geslachtsdelen (zoals druk, aanraken of wrijven) kan heel gemakkelijk een erectie veroorzaken, zelfs als het niet de bedoeling of gewenst is.

Wat is een erectie?

Een erectie treedt op wanneer de hersenen signalen naar de slagaders in de penis sturen, waardoor ze verwijden en de penis vol bloed wordt. Maar er zijn momenten waarop het een teken kan zijn van iets ernstigers waardoor het problemen kan opleveren voor je seksleven en omgeving.

Ongewilde erecties

Het gebied rond de penis is erg gevoelig omdat het een rijke aanvoer van zenuwen heeft, die bij aanraking ook opwinding kunnen veroorzaken. Er kunnen zich dus erecties voordoen die allesbehalve gewild zijn en een eigen leven lijken te leiden. In dat geval hebben zowel tienerjongens als mannen het moeilijk om iets te bedenken om hun ziel te redden.

Ongewenste errecties komen het meest voor bij tienerjongens wanneer ze zich seksueel ontwikkelen, maar kunnen dus ook bij volwassen mannen voorkomen. Normaal gesproken zijn ze geen reden tot bezorgdheid, hoewel het zeker gênant kan zijn als je mannelijkheid ongewild de lucht ingaat.

Wat veroorzaakt ongewilde erecties?

Er zijn twee mogelijke oorzaken voor een erectie die niet helemaal loopt zoals gepland. De meeste mannen krijgen erecties als ze slapen, mogelijk zelfs drie tot vijf per nacht. De reden hiervan is de REM-slaap, die het erectiele weefsel lijkt te stimuleren. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt, maar een theorie is dat je niet in bed zou plassen. Dat komt omdat het hebben van een volle blaas zenuwen stimuleert in een vergelijkbaar gebied als de zenuwen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een stijve, en een erectie remt je vermogen om te plassen.

Een ander ding dat een willekeurige erectie kan veroorzaken, zijn hormoonspiegels. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het vormen van een erectie. Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het een vitale rol speelt bij het normaal seksueel functioneren.

Hormoonspiegels kunnen gedurende de dag fluctueren, dus het kan mogelijk zijn dat een man een willekeurige erectie krijgt wanneer zijn testosteronniveaus stijgen.

Bron: Ouders online