No module Published on Offcanvas position

Wil je meer mannelijkheid? Meer libido? Meer testosteron?

Klik dan op deze TIP: TESTOGEN

Help! Ik heb een druiper!

Bacterie Neisseria gonorrhoeaeAls je denkt gonorroe of een druiper te hebben, weet je misschien niet goed wat je moet doen. Misschien ben je zelfs helemaal niet zeker, want een druiper heeft gelijkaardige symptomen als chlamydia (of net als gonorroe juist geen!). Hieronder meer informatie om je te helpen, inclusief de belangrijkste stappen die je kunt nemen.

Wat is een druiper?

  • Gonorroe of druiper is een bacteriële seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
  • Het is een infectie veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.
  • De bacterie komt voor in het voortplantingskanaal (baarmoederhals, baarmoeder, eileiders) van vrouwen en in de urethra (urinekanaal) bij vrouwen en mannen.
  • De bacterie kan ook teruggevonden worden in de mond, keel, ogen en anus.

Hoe kun je besmet geraken?

Gonorroe wordt overgedragen van een geïnfecteerde persoon naar een niet-geïnfecteerde persoon tijdens de geslachtsgemeenschap. De ejaculatie hoeft niet plaats te vinden om gonorroe over te dragen. Uiteraard komt deze infectie vaker voor bij mensen die meerdere seksuele partners hebben. Als je gonorroe hebt gehad en een antibioticabehandeling kreeg, kun je opnieuw geïnfecteerd raken als je seksueel contact hebt met een persoon die is besmet met de aandoening.

Zoek behandeling

Als je een branderig gevoel hebt bij het urineren, een witte, gele of groene afscheiding uit je penis komt en pijnlijke of gezwollen testikels hebt, mag je ervan uitgaan dat je een druiper hebt. Maar soms zijn er geen symptomen voor gonorroe. Maakt dit een verschil? Absoluut! Omdat een onbehandelde infectie kan leiden tot ernstige en permanente gezondheidsproblemen, ook als je geen symptomen hebt en daarom minder geneigd bent om hulp te zoeken. Gonorroe kan eenvoudig worden genezen met antibiotica. Bij onbehandelde gonorroe kan een pijnlijke toestand veroorzaakt worden in de buizen die aan de testikels zijn bevestigd (epididymitis). Als je je niet laat behandelen, kan de infectie zich verspreiden naar het bloed of de gewrichten. Deze toestand kan levensbedreigend zijn. In zeldzame gevallen kan een niet-behandelde druiper mannen beletten kinderen te krijgen. Onbehandelde gonorroe verhoogt ook je kans om HIV te krijgen of te geven.

Vertel het je partner

Ook je partner is mogelijk geïnfecteerd en weet het niet en moet worden getest en behandeld. Onbehandeld, kan gonorroe ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals onvruchtbaarheid en mogelijk dodelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bovendien kan zonder behandeling jouw partner de SOA teruggeven aan jou.

Hoe vertellen?

Het gesprek opstarten, zal je niet je meest comfortabele gevoel geven. Maar door je partner te vertellen over jouw SOA, kan hij of zij ook zijn of haar gezondheid beschermen. Gediagnosticeerd worden met een SOA kan echter sterke emoties veroorzaken. Als je geen scheve schaats hebt gereden, kan de diagnose jouw vertrouwen in je partner in twijfel trekken of als het andersom is, kan het feit dat je partner jouw vertrouwen in vraag zal stellen je beangstigen. Voordat je de schuldvraag over en weer laat gaan, weet dat SOA's vaak voorkomen en niet altijd symptomen veroorzaken. Het is mogelijk dat jij of jouw partner de SOA in een vorige relatie hebt opgelopen zonder het zelf te weten. Tijdens en na het gesprek heeft je partner mogelijk ook vragen. Het meest zinvolle wat je kunt doen, is luisteren naar de zorgen en angsten van je partner en informatie geven over de SOA en de symptomen en behandeling ervan. Geef je partner de tijd om deze informatie te absorberen. Maar net als jou, moet ook jouw partner zo snel mogelijk medische zorg krijgen. Je kunt jouw partner meenemen naar jouw arts of jouw arts een voorschrift voor jullie beiden vragen.

Laat je hertesten

Het komt vaak voor dat je weer besmet raakt met gonorroe. Zelfs als jij en je partner in behandeling zijn, moet je je opnieuw laten testen na drie maanden.

Video: Arts infectiebestrijding Hanna Boss over gonoroe 

  • Bron: SOA Aids: https://www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/gonorroe - Mens en gezondheid: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/99665-hoe-herkent-u-een-druiper-gonorroe.html