Waarom krijg ik blauwe ballen?

Soms, als je al een hele tijd opgewonden bent en geen climax hebt bereikt, kun je wat pijn en ongemak in je testikels krijgen, of zoals mannen het noemen, "blauwe ballen". Misschien heb je gehoord van je partner dat deze aandoening niet bestaat, maar enkel door mannen is uitgevonden omdat ze geen orgasme kunnen krijgen of seks moeten hebben. Wat is de waarheid?

Epididymale hypertensie

Er is een milde medische aandoening, formeel epididymale hypertensie genoemd, die in de volksmond "blauwe ballen" wordt genoemd en pijn in de testikels veroorzaakt. Af en toe kan de huid een blauwachtige tint hebben. Het hebben van blauwe ballen kan optreden als je al een tijdje een erectie hebt en geen hoogtepunt bereikt. Het is geen ernstige aandoening, en de meeste mannen ervaren het niet vaak.

Wanneer je opgewonden raakt, zetten de bloedvaten naar je geslachtsorganen uit om meer bloed te laten doorstromen, waardoor je penis rechtop gaat staan ​​en de testikels groter en zwaarder worden, terwijl ze zich voorbereiden om zaadvloeistof vrij te geven. Deze stuwing neemt meestal af na de ejaculatie of naarmate de opwinding afneemt. Af en toe, als de opwinding gedurende langere tijd aanhoudt, kan de man ongemak ervaren.

Zijn blauwe ballen gevaarlijk?

De aandoening epididymale hypertensie is niet gevaarlijk. Het voelt wel ongemakkelijk aan en gaat mogelijk gepaard met wat pijn. Maar je testikels worden niet zo vol sperma gestoken waardoor ze kunnen gaan scheuren. Wist je dat veel Tantra-beoefenaars in staat zijn om een ​​orgasme te krijgen zonder te ejaculeren? Ze zijn in de overtuiging dat ejaculatie hun essentiële levensenergie afvoert, waardoor ze moe en uitgeput raken. Deze praktijk wordt beschreven in de klassieker van Mantak Chia, The Multiorgasmic Man: sexual secrets every man should know. Je wilt misschien geen meester in tantra zijn, maar het leren van deze techniek kan je helpen het langer vol te houden in de geslachtsgemeenschap met je partner.

Wanneer kun je last krijgen van blauwe testikels?

Je hebt meer kans op epididymale hypertensie als je snel en gemakkelijk opgewonden raakt. De symptomen worden ook gemeld door mannen die masturbatietechnieken gebruiken om de zaadlozing uit te stellen.

Behandeling

Mannen hebben de neiging om een ​​sterke, emotionele band met hun geslachtsdelen te hebben, en kunnen overdreven reageren, of in paniek raken en het negeren als ze "daar beneden" ongemak ervaren. Maar als je regelmatig pijn en ongemak ervaart als je niet opgewonden bent, raadpleeg dan je arts. Andere medische aandoeningen kunnen ongemak in de testikels veroorzaken, waarvan sommige ernstig zijn en de nodige behandeling vereisen. Het veiligste is je te laten controlen door een arts bij twijfel.

De gemakkelijkste manier om blauwe ballen te overwinnen, is door te ejaculeren of je te concentreren op andere dingen totdat de opwinding afneemt. Je kunt ook een ​​ijspakking op de testikels aanbrengen om de bloedvaten te vernauwen, zodat het ongemak en de pijn dragelijker wordt.

Natuurlijk is het hebben van geslachtsgemeenschap de perfecte manier om verlichting te vinden in het ongemak van blauwe ballen, maar dat rechtvaardigt niet het uitoefenen van druk op je partner om "genadige seks" te hebben. De enige echt geweldige seks vereist enthousiaste toestemming van beide kanten. Als je vrouw of vriendin regelmatig seks heeft omdat ze zich schuldig of verplicht voelt, kan dit een verwoestend effect hebben op haar libido en haar volledig van seks afhouden.

Komt epididymale hypertensie voor bij vrouwen?

Sommige vrouwen melden iets te ervaren dat lijkt op de symptomen van epididymale hypertensie als ze lange tijd opgewonden raken, maar geen orgasme bereiken. Maar deze aandoening komt niet voor bij vrouwn. Ze zullen dus nooit de symptomen van de 'blauwe baarmoeder' gebruiken om mannen onder druk te zetten om seks te hebben met hen. Evenzo vinden sommige vrouwen dat het hebben van een orgasme menstruatiekrampen verlicht. Er is echter nooit een medische reden waarom mannen en vrouwen seks zouden moeten hebben als ze dat niet willen.

Video: Seksuologe Kaat Bollen. Waarom krijgen mannen blauwe ballen?

Bron: Encyclo.nl en Amenajari.org