Mannelijke mysterie opgelost: de penis voor jou ontleed

Anatomie van de  penisHoe werkt de mannelijke anatomie? Sommige vragen die waarschijnlijk al door je hoofd zijn gegaan, zijn bijvoorbeeld: waarom ejaculeren mannen? Wat doen testikels eigenlijk? En welke delen van een penis zijn gevoeliger dan andere? Mannelijke geslachtsdelen lijken misschien minder complex, maar er zit wel degelijk veel verborgen onder de oppervlakte van de penis. Dingen die de gezondheid en het seksueel functioneren van een man kunnen beïnvloeden. Net als met de anatomie van het menselijk lichaam, is de penis (net als de vagina) een ingewikkeld gebied. Om het wat begrijpbaarder te maken, dachten we wat opheldering te geven over jouw mini-jij.

De penis

Het inwendige van de penis bestaat uit zenuwen, bloedvaten en twee verschillende soorten weefsel, de corpus cavernosum en de corpus spongiosum. Wanneer een man seksueel gestimuleerd wordt, stroomt er bloed naar de penis en vult het weefsel op als een spons. Het resultaat is een erectie. De gemiddelde grootte van een penis in erectie is ongeveer 12 tot 15 centimeter, maar de grootte kan sterk variëren. Mannen kunnen erg begaan zijn met hun penisgrootte, en net als de vagina zijn er ook penissen in alle maten verkrijgbaar.

De eikel

De eikel is het bolvormige deel aan het uiteinde van de penis en ziet eruit ziet als een hoed. De eikel is over het algemeen gevoeliger dan de schacht (het lange deel) van de penis. Dit deel van de penis omvat de opening naar de urethra, de buis waardoor urine en sperma naar buiten komen.

De voorhuid

Als een man nog een voorhuid heeft, bedekt deze de eikel wanneer zijn penis zich niet in erectie bevindt. Van zodra de penis in erectie komt, wordt de voorhuid teruggetrokken. Er wordt gezegd dat mannen met een voorhuid meer gevoeligheid zouden bezitten aan de penis. Velen denken dat de voorhuid iets vies is, maar dat is niet waar. Je kunt het op dezelfde manier schoonhouden als elk ander deel van je lichaam.

Voorhuidsbandje

Het frenulum of voorhuidsbandje is het gebied aan de onderkant van de eikel, tevens het gevoeligste deel van de penis. Leuk feit: wanneer een baby een foetus is, zien de geslachtsdelen er eerst vrouwelijk. Doordat testosteron door de baby (als het een jongen is) begint te pompen, verbinden de schaamlippen zich, en dat is de lijn frenulum of voorhuidsbandje) die je op de bodem van de penis ziet. Wat dus een clitoris bij een meisje wordt, wordt de penis bij een jongen.

Het scrotum en de testikels

Scrotum,  penis en voorhuidZaadcellen worden gemaakt in de testikels, die in een zakachtige structuur leven dat het scrotum wordt genoemd. De zaadcellen reizen vervolgens door een interne buis, de zaadleider genaamd, naar de zaadblaas (waar enkele van de andere bestanddelen van sperma worden gemaakt).

Prostaat

Wanneer de zaadcellen de zaadblaasjes bereiken, wordt het in de prostaat gedumpt waar ze zich vermengen met alle andere ingrediënten die het tot sperma maken. Sperma bestaat uit zaadcellen, suiker, slijm, vitamines en eiwitten. Het doel van het sperma is om de zaadcellen te beschermen - denk aan sperma als een rivier en de zaadcellen als vis. Ook de prostaat is erg gevoelig wanneer deze wordt gestimuleerd.

Ejaculatie of zaadlozing

Wanneer een man een orgasme heeft, komt het sperma uit de urethra met een explosieve pompbeweging. Het sperma is meestal ondoorzichtig van kleur en kan wat variatie in textuur hebben - kleverig, gomachtig of vloeistofachtig. Als jouw sperma een geelachtige groene kleur of een bedorven stank heeft, kan dit op een infectie wijzen. Mannen moeten ook regelmatig hun penis inspecteren op eventuele zweren of laesies, wat op een geslachtsziekte kan duiden. Als je zoiets opmerkt, vermijd dan seksueel contact en raadpleeg zo snel mogelijk je arts.